Anekdotes flottielje

Anekdotes uit het dagboek van een flottielje leider

Hieronder kun je diverse Anekdotes lezen uit het leven van de flottielje begeleiding.

Het verkeerde hokje
Duiker wordt hartelijk bedankt
Gestolen bijboot in Sardinie
Indalo Indalo, hier Madrid


 

Het verkeerde hokje.

Ken je dat. Als je iemand voor het eerst ziet plaats je die persoon onbewust in een hokje. Flottielje leiders doen dat ook. Het leuke is dat als je dit werk lang doet je heel vaak wordt gecorrigeerd en het hokje blijkt helemaal niet goed te zijn.

In elke flottielje week heb je een boot met bemanning die rustig en serieus zijn en een boot met bemanning die precies het tegenovergestelde zijn. 

De eerste ontmoeting met een nieuwe bemanning plaatsten wij in het serieuze boot hokje. Ze waren volledig uitgerust met zeil kleding, zeilhandschoenen en een duidelijk verdeling wie welke taken zou hebben op het schip. Duidelijk was dat wij ze niets meer hoefde te vertellen. Ze waren voorbereid op alles.

Op dag 2 van de zeilweek gingen we met de hele groep uit eten. +/- 30 mensen. Wij zouden elkaar opwachten aan de kant.

Omdat de schepen voor anker lagen, wordt de bijboot gebruikt om naar de kant te komen. De bijboten hebben allemaal een buitenboordmotor en peddels voor nood. Langzamerhand pruttelen alle bijbootjes naar de afgesproken plek. Echter onze "serieuze" bemanning is nergens te bekennen.

Opeens worden we opgeroepen via de handmarifoon. En al vloekend en gierend van het lachen werd ons verteld dat hun buitenboordmotortje was afgeslagen en dat ie niet meer wilde starten. Er stond een klein beetje wind en daardoor werden ze uit de baai gedreven.

De flottielje begeleiding stapte in hun dinghy en met zonsondergang op zoek naar de verloren boot.

Gelukkig werden ze snel gevonden. 4 volwassen mensen in een veel te klein bootje. Voor de peddels was geen ruimte meer. Wel had elk bemanningslid 2 flessen wijn meegenomen.........de keuze was of wijn mee of peddels mee.

Eenmaal op sleeptouw te hebben genomen naar de wal kwamen we er achter dat ze geen benzine meer hadden. Blijkbaar waren ze vergeten deze taak aan iemand uit te delen.

Uiteindelijk bleek dat deze "serieuze" zeilers juist de partyboat bleek te zijn. We hebben veel lol met deze zeilers gehad. Zo zie je maar. Die hokjes kloppen toch heel vaak niet.

bemanning in bijboten

 

 

Duiker wordt hartelijk bedankt!

Alle zeiljachten hebben bij de toilet een vuilwatertank die je in de haven en in anker baaien dicht houdt zodat de zee daar schoon blijft. Op open zee tijdens het varen kun je de tank open zetten. En in de havens en baaien weer dicht.

Een groep vrienden die meezeilde in de flottielje 2018 deden dat ook zoals gevraagd werd. Op de laatste dag vlak voor je de haven invaart kan er door het charter bedrijf gevraagd worden te wachten in de baai voordat je de haven ingaat voor een inspectie van het onderwater schip op schade. Hier word een duiker voor gebruikt.

Toen de duiker de inspectie deed onder hun boot, bedacht opeens 1 van de vrienden dat ze nog de vuilwater tank moesten legen voordat ze de haven in gingen. Direct gooide hij de tank open en ja je raadt het al .. de duiker zat nog onder de boot. Hij kwam al woedend en vloekend boven water. 

duiker inspecteert onderwaterschip

 

 

 

 
Gestolen dinghy / bijboot in Sardinie

We liggen in een mooie baai in Sardinië, voor het strand, op eigen anker. Deze baai wordt ook wel Bunga Bunga baai genoemd omdat de oud Italiaanse premier Berlusconi hier een optrekje heeft en bijzondere feestjes gaf.

met de bijboot naar de kant

Na een gezellige 'Happy Hour' met Gin & Tonic besluiten onze Engelse klanten om met de bijboot naar de wal te gaan om een hapje te gaan eten. De bijboot wordt op het strand 'geparkeerd'. En lopend gaan ze verder naar het restaurant. 

Na een gezellige avond en fantastisch diner in een Italiaans restaurant met de nodige vino en digestivo vertrekt iedereen weer naar zijn zeiljacht wat voor anker ligt. Voor de Engelsen betekent dat eerst even een stukje te voet naar de rubberboot die op het strand ligt.  

Als bijna iedereen weer aan boord is en in de kuip van een prachtige sterrenhemel geniet komt er een motorbootje van de Guardi Poliza met zwaailicht over het water aanvaren.

Daarin zitten onze Engelse flottielje gasten die aangifte hebben gedaan van 'diefstal' van hun bijboot. Hun bijboot was nergens meer te vinden op het strand.

Zij komen bij ons, hun flottielje leiders, hun verhaal vertellen en zijn erg teleurgesteld en verdrietig. Ze hebben ruim 1 uur naar hun bijboot gezocht op het strand maar niets gevonden.Na wat bemoedigende woorden gaat iedereen naar bed want het is intussen al laat geworden. 

De volgende morgen besluit ik (Ton in dit geval) om eens op het strand op verkenning te gaan want ik moet toch ook onze hond uitgelaten. Al snel zie ik achter een rij strandstoelen op het strand een bijboot liggen. Het blijkt inderdaad de 'gestolen bijboot' te zijn.

traktor waarmee het strand wordt schoongeveegd 

Na een gesprek met de strandstoelen verhuurder blijkt dat de bijboot in de weg lag voor de tractor die ieder avond het strand schoon veegt. De bestuurder heeft hem achter de strandstoelen gelegd zodat hij verder met zijn werk kon. 

Na de bijboot op sleeptouw te hebben genomen en bij onze Engelse flottielje gasten te hebben afgeleverd hebben we allemaal weer een wijze les geleerd:

Als de drank is in de man dan is de wijsheid in de kan!

Ofwel na een aantal gezellige drankjes ziet de wereld er totaal anders uit dan je verwacht en is het misschien lastiger om nuchter na te denken en alle mogelijkheden te overzien. 

Achteraf heeft de flottielje nog een hoop lol gehad met onze Engelse gasten. En hebben ze er zelf ook om kunnen lachen.

Bunga bugna bayIndalo, Indalo, hier is de Madrid

 

Als je in een flottielje mee gaat kun je altijd via de marifoon contact opnemen met de flottielje begeleiding.

Op zondagochtend als iedereen voor het eerst uitvaart vragen we altijd om even een testoproep te doen zodat we weten dat alles werkt.

Zo gebeurde het op zondagochtend dat de Madrid ons opriep. Maar ze hadden een probleempje..... Het grootzeil ging niet omhoog. Met man en macht hebben ze getrokken aan de val maar het lukte niet. Ook met de hulp van de lier gebeurde er niets alleen een bijna gevaarlijk gekraak.
Eerst snapte wij er ook niets van maar voor de zekerheid vroegen we toch maar even of de val wel aan het grootzeil bevestigd was.

 val aan grootzeil

En wat bleek hij zat nog aan het einde van de giek vast om in het weekend te voorkomen dat de val tegen de mast stond te slaan.........

Blooper

 

 


Komt u er niet uit?

Of graag persoonlijk advies?

Zeilen is onze passie en die delen we graag met u! Wij zijn 7 dagen in de week bereikbaar,
ook in de avonduren zullen wij u persoonlijk advies geven.

Christina

© 2023 GoFunSailing - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline