Lefkas
Land
Gebied

Flottielje zeilroute Lefkas, Griekenland

Twee bijzondere routes zijn mogelijk. We laten ons leiden door de windrichting en ook wordt er gekeken naar de samenstelling van de groep. De route is een indicatie van wat we kunnen doen, maar er zijn zoveel mooie baaien, alternatieven als de wind anders is dan verwacht, een stillere baai of juist met meer vermaak. We zijn flexibel binnen de week.

Hieronder beschrijven we twee voorbeeldroutes van zeven dagen, Lefkas – Kastos - Kalamos en Lefkas – Kefalonia. Deze vormen achter elkaar een tweeweekse tocht.

Route Lefkas – Kastos - Kalamos

Route Lefkas – KefaloniaZeilen in Griekenland

Route Lefkas – Kastos - Kalamos


Dag 1 Amsterdam - Lefkas

Vanuit Nederland vlieg je eerst over de kustlijn van de Adriatische Zee naar Preveza in Griekenland. Via de kust rij je in een klein halfuur naar Lefkas stad. Deze dag is een reisdag, maar ook een dag om je vakantie gezellig en comfortabel in te richten: kennismaking met je medereizigers of andere zeilers uit flottieljes, kennismaking met schipper, flottieljeleider of de lokale verhuurder, boodschappen doen en de boot inrichten. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je vandaag de stad bekijken of zwemmen in de buurt. ’s Avonds kunnen we met z’n allen eten in een geweldig restaurant met mooie binnentuin; dit plekje is een goed bewaard geheim en lastig om te vinden (oneindig vaak links - rechts door smalle steegjes); vraag naar de specialiteit! Na afloop kan het nog lang gezellig blijven op het centrale plein of bij de bars aan de rand van het stadje (dansen!). 

Dag 2 Lefkas - Spartagori (11 mijl)

De eerste dag zeilen! De tocht begint met stukje over een kanaal richting de Ionische Zee. Daar eenmaal aangekomen, gaan de zeilen omhoog en begint het heerlijke genieten: lekker zeilen in de zon, de wind en het opspattende water voelen, relaxen, genieten van de omgeving en op de uitkijk naar mooie eilanden. Daar hoef je niet naar te zoeken, die zijn hier overal en ze hebben de meest prachtige “lunchbaaitjes”: Skorpios, Madouri, Sparti. Het dorpje Spartagori ligt verscholen in een baai op het kleine eiland Meganissi. Hoog op een klif... maar gelukkig, wij leggen aan bij een strandje met taveerne waar we ’s avonds genieten van het heerlijke Griekse eten, lokale wijn en … het uitzicht op de baai. 

Dag 3 Spartagori - Kastos (19 mijl)

De tweede ochtend wakker worden in het Griekse eilandenrijk. Je kan de ochtend beginnen met uitslapen, zwemmen in de baai of een klimmetje naar het dorp maken om daar met een frappé te genieten van het geweldige uitzicht. De vakantie is nu echt begonnen! De zeiltocht brengt ons vandaag naar het eiland Kastos in het oosten. Het eiland is verschoond gebleven van toerisme: er komt twee keer per jaar een ferry… Je wandelt in vijftien minuten van de oost- naar westkust. Onderweg kom je een oude vervallen windmolen tegen waarvandaan je prachtige foto’s van de Ionische Zee kunt maken. Rondom het eiland vind je een aantal mooie snorkelplekken. 

Dag 4 Kastos - Groot Vathi (18 mijl)

Vandaag verlaten we het ene kleine eiland op zoek naar de volgende: Atokos. Eén van de allermooiste plekjes! Er ligt één geweldige baai: de “one-house-bay”. Helder water, een strand vol kleurige kiezels, groene heuvels, een paar geiten en één huis. That’s it. We kunnen hier niet overnachten, dus zeilen we op het einde van de dag verder naar Groot Vathi op het eiland Ithaka. Dit is een gezellige plaats met veel winkeltjes, terrassen en taveernes. Shoppen, relaxen, kijken of ... met een gehuurde auto of scooter om het eiland Ithaka ontdekken! Bovenop de heuvels heb je een geweldig uitzicht en er worden ook excursies georganiseerd om meer te weten te komen over het koninkrijk van Odysseus.

Dag 5 Groot Vathi - Sivota (18 mijl)

We zeilen vandaag via de oostkust van Ithaca naar het eiland Levkas. Onderweg zijn er mooie ankerplekjes, de meeste zijn ongeschikt om te overnachten vanwege valwinden. Het dorpje Sivota is klein maar sfeervol; het ligt aan een diepe goed beschutte baai en stelt niet veel meer voor dan een lange kade rond de baai vol (souvenirs)winkeltjes en restaurants waarvan de eigenaren vaak visser zijn. Langs de baai kun je een mooie avond- of ochtendwandeling maken en mocht je zin hebben: ook vanuit Sivota is een tocht per scooter te gek; de bergen van Lefkas bieden uitzichten die fabuleus zijn.

Dag 6 Sivota – Porto Leone (14 mijl)

Begin de dag met een duik in het mooie water! Daarna doen we de boodschappen en zeilen we richting Kalamos. Onderweg een stop bij een van de grotten aan de zuidkust van Lefkas of Meganissi: kijken hoe ver we de grot in durven te snorkelen… en natuurlijk een stop om te lunchen en relaxen in het zonnetje. Op Kalamos ligt het dorp Porto Leone op ons te wachten. Dit is een beetje een spookdorp. Schitterende setting in een grote groene baai. Na de grote aardbeving in de jaren ’50 heeft de bevolking het dorp verlaten. De huizen staan nog overeind, deuren hangen open, daken zijn geheel of gedeeltelijk weg. Alleen de kerk wordt nog onderhouden. Het wordt een mooie avond onder de sterren, lekker eten aan boord of op het strand en misschien nog een stukje zwemmen of roeien in het maanlicht!

Dag 7 Porto Leone – Lefkas / Palairos (25/16 mijl)

Een heerlijk stuk zeilen, terug naar het noorden. Vandaag zeilen we langs de noordoost kant van Meganissi: hier liggen een aantal baaien om te stoppen voor lunch, een duik of een dutje op het dek. Daarna zeilen we naar Lefkas voor een afsluitende avond in sfeervolle taveerne in het centrum van Lefkas. Voor degene die nog energie over hebben: dansen vlakbij de brug of nakletsen op één van de terrasjes op het plein!

Wanneer je deze reis in een flottielje als 2-weekse hebt geboekt, mag je meevaren naar Lefkas of je zeilt naar Palairos: een gezellig dorpje op het vaste land met een leuke sfeer, barretjes en restaurants aan het water. Je kunt er goed boodschappen doen en ’s avonds kunnen de voetjes van de vloer op één van de dansvloeren. Zaterdag gebruiken we als rustdag om te ontspannen op het strand in Palairos, maar je mag ook je eigen tocht maken. Zondag zien we het flottielje moederschip weer halverwege de dag in een diepe lunchbaai tussen Palairos en Lefkas.


Route Lefkas – Kefalonia


Dag 1 Amsterdam – Lefkas

Vanuit Nederland vlieg je over de Adriatische Zee naar Preveza, in Griekenland. Je hebt een prachtig uitzicht op de eilandjes en ziet de havens en boten op het water. De vakantie is begonnen… We nemen de taxi(bus) via een mooie kustroute naar de jachthaven in Lefkas stad. De rest van de dag is om de vakantie gezellig en comfortabel in te richten: kennismaken, het zeiljacht van binnen en buiten bekijken, inkopen doen en de spullen een plek aan boord geven. Daarna kan je de stad verkennen, naar het terras of zwemmen in de buurt. ’s Avonds lekker uit eten in het centrum. Voor wie wil, kan er nog lang gedronken en gedanst worden op het centrale plein of bij één van de vele bars aan de rand van het stadje. Vannacht slaap je aan boord, op het water, onder de sterren! 

Dag 2 Levkas – Klein Vathi (11 mijl)

De eerste dag zeilen in op Ionische Zee. Via een kanaal komen we op open zee en hier begint het genieten: zeilen, zonnen, een boekje lezen, een dutje doen, genieten van de omgeving en op de uitkijk naar mooie eilanden. Daar hoef je niet naar te zoeken, die zijn hier overal en ze hebben de meest prachtige “lunchbaaitjes”: Skorpios, Madouri, Sparti. Wij kiezen voor een grote baai met klein eilandje waar 2-weekse flottielje jachten aansluiten. Einde van de middag komen we aan in klein Vathi op het eiland Meganissi: een liefelijk dorpje met lounge-bar, plein en een paar taveernes door lokale families gerund. Veel meer is er niet, maar met een lekkere cocktail en uitzicht op de baai heb je ook niet meer nodig!

Dag 3 Klein Vathi – Kioni (20 mijl)

Wakker worden in alle rust! Kabbelend water, wat Grieks geroesemoes op de achtergrond. Mmm… Het vakantiegevoel is nu werkelijkheid. Vandaag zetten we koers richting het eiland van Odysseus, Ithaka. Het dorpje Kioni is de bestemming. Het dorpje is als een amphitheater rondom de baai gebouwd. Het water is kraakhelder en je zwemt tussen de vissen. Kioni is klein, maar heeft alles wat we nodig hebben: een gezellige kade, winkeltjes, taveernes en barretjes. Voor de liefhebbers worden excursies georganiseerd naar een prachtig kerkje waar je uitzicht hebt over de eilanden uit het rijk van Odysseus in de omgeving.

Dag 4 Kioni – Eufimia (14 mijl)

We zeilen vandaag via de oostkust van Ithaca naar het eiland Kefalonia: het groenste en hoogste eiland van de Ionische Zee. Onderweg heb je de keuze uit vele mooie ankerplekjes, waarvan alleen Groot Vathi en Pighadi geschikt zijn om te overnachten. In de loop van de namiddag ontstaan hier stevige valwinden en als de ankergrond niet super is kun je er beter niet ’s avonds of ’s nachts liggen. Wij liggen veilig in de haven van Eufimia waar Finikas de beste karaoke-tent van heel Kefalonia heeft en Spiros erg lekker voor ons kan koken...

Dag 5 Eufimia – Fiskardo (12 mijl)

De te varen afstand naar Fiskardo is niet groot. We kunnen kiezen de dag te beginnen met een excursie naar het blauwgroene ondergrondse Melissanimeer. Overigens, wanneer je een cursus volgt vaar je in onderling overleg meestal wel de hele dag. We kunnen de dagen met kortere afstanden goed gebruiken om bijvoorbeeld in het plaatsje Eufimia havenmanoeuvres te oefenen. En voor flottielje schepen die hun tijd veel liever aan boord dan op de wal door brengen zijn er iedere dag mooie, alternatieve “lussen” te maken waardoor je meer ziet en vooral langer kunt zeilen. Fiskardo is het st. Tropez in de Ionische Zee; een tikkeltje chique en in de haven liggen altijd een paar enorme privéjachten. Het dorp is echt sfeervol en schilderachtig, ieder huis heeft een andere kleur en levendig door de flottieljes en toeristen ferries. Je kunt hier heerlijk uit eten (zelfs een goede Thai!) of genieten van cocktails op een terras aan het water, er zijn een paar openluchtclubs waar we tot diep in de nacht uit ons dak kunnen gaan. Henna-tattoo's zijn hot in Fiskardo en sommige 'mannetjes' hebben ook de enige echte Amorgos-tattoo... 

Dag 6 Fiskardo – Ormos Abelike (22 mijl)

In Fiskardo is veel te zien; kijk naar de prachtige omgeving, kijk vanaf het voordek naar wat er gebeurt in de haven of kijk vanaf het terras naar voorbijgangers. De zeiltocht gaat via het eiland Lefkas naar het eiland Meganissi. Aan de noordzijde bevinden zich veel diepe baaien waar je goed kunt overnachten. Op Meganissi wonen weinig mensen, het is er rustig en aangenaam. In de Abelike baai kun je zwemmen, snorkelen, niks doen en … barbecueën. Mocht dat niet helemaal je ding zijn, dan loop je in ca. 10 minuten vanuit deze "verlaten" baai naar een restaurant in het dorpje Vathi! Sowiewo een mooie avond onder de sterren en het maanlicht!

Dag 7 Ormos Abelike – Lefkas / Palairos (11/8 mijl)

Vandaag zeilen we terug naar het noorden. Rustig aan beginnen en halverwege de dag een stop bij het privé eiland van de familie Ornassis, voor lunch, een duik of een dutje op het dek. Daarna zeilen we verder richting Lefkas voor een afsluitende avond in sfeervolle taveerne in het centrum. En wie wil, kan nog een laatste terrasje op het plein pakken! 

Wanneer je deze reis in een flottielje als 2-weekse hebt geboekt, mag je meevaren naar Lefkas of je zeilt naar Palairos: een gezellig dorpje op het vaste land met een leuke sfeer, barretjes en restaurants aan het water. Je kunt er goed boodschappen doen en ’s avonds kunnen de voetjes van de vloer op één van de dansvloeren. Zaterdag gebruiken we als rustdag om te ontspannen op het strand in Palairos, maar je mag ook je eigen tocht maken. Zondag zien we het flottielje moederschip weer halverwege de dag in een diepe lunchbaai tussen Palairos en Lefkas.


© 2024 GoFunSailing - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline