Cycladen
Land
Gebied

Zeilen in de Cycladen, dé Griekse eilanden

Vanuit Athene – Kalamaki of Lavrion kunt u richting het Zuiden zeilen naar de Cycladen. Van deze twee opties raden we u Lavrion aan omdat de afstand naar de Cycladen korter is en de nieuwe Sparta luchthaven dichterbij ligt.

De Cycladen zijn wat de meeste mensen als voorstelling hebben van de ‘Griekse eilanden’ – kleine stippen van zonovergoten, windverwaaide, meestal kale stukken land die bewoond worden door gastvrije Grieken die in groepen witte huizen wonen met hun orthodoxen pittoreske blauw geverfde kerken. Santorini is waarschijnlijk het meest uitgesproken beeld dat men herkent, maar het is zeer uniek.

Voor de meer ervaren zeiler
Ontelbare hoeveelheid eilanden
Hele sterke wind in de zomer
Voor en najaar beste tijd om hier te zeilen

Mytisch zeilen rond de Cycladen

De Cycladen is een groep van eilanden in de Egeïsche Zee ten zuidoosten van Athene. De Cycladen ontlenen hun naam aan het Griekse woord Kyklos wat cirkel betekent. Doordat ze rondom het kleine onbewoonde eiland Delos liggen dat een van de belangrijkste westerse archeologische sites van de wereld is. Volgens de legende was dit de geboorteplaats van de god van het licht Apollo en zijn tweelingzus Artemis. Vandaag is het eiland een open lucht museum dat fascinerend is zelfs voor mensen zonder de geringste belangstelling voor archeologie of mythologie.

Pittige wind om te zeilen in de zomer

Beginnend einde Mei, speciaal in Juli en Augustus heerst de Meltemi. De noorden wind die bijna alle dagen aanwakkert om 11 uur in de ochtend tot hij in de avond tot rust komt. Dit is een krachtige wind, en hierdoor is de Cycladen geen goede zomer bestemming voor degenen die voor het eerst met zeilvakantie gaan. In het voor- en najaar is dit een bijzonder gebied voor de ervaren zeilers die graag op ontdekking gaan. Volgens Rod Heikell wordt de Meltemi iets zwakker meer richting het Zuiden.

 

embeded chart view Navionics


<

Zeilen in Noord, Midden en Zuid Cycladen

In feite bestaan de Cycladen uit drie uitgesproken gebieden:

Zeilen in het Noorden van Griekenland

Het eenvoudigst te bereiken via Athene – Lavrion of Siros. Tot de noordelijke Cycladen worden de volgende eilanden gerekend: Kea, Kithnos, Siros, Andros, Tinos, Delos, Mykonos en Yiaros

Zeilen in de Midden Cycladen

De beste en enige basis om de Midden Cycladen te bezoeken is Paros. Diverse budgetvluchten brengen u naar Athene en de ferry’s gaan vanuit Piraeus. Vliegen is uiteraard sneller en met minder rompslomp maar wij waarderen de ferry trip. De Midden Cycladen bestaan uit de volgende eilanden: Serifos, Sifnos, Andiparos, Paros, Naxos, Dhenoussa, Iraklia, Skhinoussa, Koufonisia, Amorgos en Levitha.

Zeilen in de Zuid Cycladen

Om naar Paros te komen moet u echt kiezen tussen west of oost. Het goede nieuws is dat ondanks de stevig waaiende Meltemi u kunt rondzeilen zonder tegen de wind in te zeilen. De Zuid Cycladen bestaan uit de volgende eilanden die u kunt bezoeken: Milos, Kimolos, Folegandros, Sikonos, Ios, Thira en Anafi. Paros is tevens de enige basis van waar u de Zuid Cycladen kunt aandoen. Een tocht langs Paros, Naxos, Ios, Sikonos, Folegandros,Milos, Sifnos en Paros biedt een zeer goede zeilvakantie. Het enige obstakel kan zijn van Milos tegen de wind in naar Sifnos.

Komt u er niet uit?

Of graag persoonlijk advies?

Zeilen is onze passie en die delen we graag met u! Wij zijn 7 dagen in de week bereikbaar,
ook in de avonduren zullen wij u persoonlijk advies geven.

Mike en Marie-Jaene

© 2024 GoFunSailing - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline