Sukosan
Land
Gebied

Zeil routes vanuit Sukosan

1. Flottielje routes

Noord

Zuid

2. Bareboat route

2 routes vanaf Sukosan


Flottielje routes vanuit Sukosan

Hieronder vindt u een suggestie. Dit overzicht geeft een globale route weer. Iedere keer kan deze route iets veranderen; het weer kan van invloed zijn, de wensen van de deelnemers spelen een rol, de beschikbare ligplaatsen in een bepaalde haven, de flottieljeleider heeft een leuke ankerplaats ontdekt, enzovoort. De flottieljeleiding is Nederlandstalig.

Aan dit overzicht kunnen geen rechten ontleend worden; uiteindelijk bepaalt de flottieljeleider de route voor de tocht. Vanuit Sukosan worden 1 en 2 weekse tochten gevaren.

 

Route 1.

Sukosan – Veli Rat (noord route)

flottielje Sukosan


Dag 1 Aankomst Sukosan
Sukosan is goed te bereiken met de auto: er ligt sinds een aantal jaar een snelweg van noord naar zuid op een paar kilometer afstand van dit dorpje. De jachthaven heeft veel faciliteiten en is de grootste charterhaven in dit gebied. Zo'n 5 kilometer naar het Noorden ligt Zadar. Omdat we met de auto zijn kunnen we hier gemakkelijk onze boodschappen doen in een grote supermarkt.  

Dag 2 Sukosan - Privlaka (17 mijl)

De eerste dag zeilen we tussen het eiland Ugljan en de stad Zadar door naar het noorden. Eerst de boot zeilklaar maken, dan afvaren, de zeilen omhoog en de motor uit, het heerlijke genieten kan beginnen: zeilen, zonnen, chillen, kletsen of wat lezen, genieten van de omgeving, de strakblauwe hemel en een zachte bries. Wat is vakantie toch fijn! Onderweg laten we het anker zakken in een mooie baai om het ankeren uit te proberen en een verfrissende duik te nemen. Privlaka is een klein toeristisch dorpje omgeven door zee, en in bijna iedere inham een klein zandstrandje. Het is er ondiep waardoor het water relatief warm is. Het ligt naast een brug naar het eiland Vir en achter de brug door zie het grotere vakantie eiland Pag en de bergen van het vaste land liggen. Als we voldoende hebben gezwommen en de warmte een beetje verdwijnt gaan we in het plaatsje uit eten. De huizen hebben hier ruime tuinen en tussen de palmbomen en de druiven hangt een gemoedelijke sfeer. 

 flottielje Kroatie 

Dag 3 Privlaka – Veli Rat (15 mijl)

Vandaag laten we het vaste land achter ons liggen en steken we tussen verschillende grote en kleine eilanden (Sestrunj, Molat) door naar het meest westelijke eiland: Dugi Otok: een groot en vooral langgerekt eiland dat de opgebouwde golven van de Adriatische Zee tegenhoudt. De plek waar wij aanleggen op Dugi Otok is prachtig en ongerept: Veli Rat ligt aan een diepe baai middenin in een natuurgebied. Het is een piep klein vissersplaatsje daar waar de weg zo ongeveer ophoudt. Onderweg kun je snorkelen bij een halfgezonken vrachtschip of in oude U-boot grotten. Vanavond de eerste zonsondergang en als je een klein stukje over het eiland wandelt dan kun je hem in de zee zien zakken... Prachtig!

Dag 4 Veli Rat – Iz Veli (17 mijl)

’s Ochtends als eerste een duik in het kraakheldere water… Beetje koud, maar wel direct wakker! Opdrogen in de zon op het dek en rustig aan ontbijten in dit paradijsje…. De afstanden zijn meestal niet groot, daardoor hebben we ook vandaag weer alle tijd om zeilend te zoeken naar een mooie baai om te relaxen, zwemmen of te lunchen. De keuze is reuze: Dugi Otok en het buureiland Zverinzac liggen bezaaid met baaien. Maar je kunt ook kiezen juist in de ochtend naar de snorkelplek bij het gezonken vrachtschip te varen: waarschijnlijk staan er nog geen golven en dat maakt het makkelijker om dichtbij te komen te ankeren. In de middag zeilen we naar het eilandje Iz, waar we aanleggen aan de kade in het plaatsje Iz Veli. Hier leeft het! Het dorpje ligt rondom een diepe baai met aan beide zijden boten. Je vindt er een paar winkels, een zeilshop, gezellige restaurants en café’s. We eten de beste biefstukken van Kroatië als we de eigenaar van ons restaurant mogen geloven. 

 

gezellig bootjes 


Dag 5 Veli – Vrulje (15 mijl)

Je kan vanochtend invullen zoals je zelf wilt; langzaam wakker worden in de zon op het dek, zwemmen of snorkelen bij de strandjes net buiten de haven, een ijsje of koffie op het terras, een wandeling. Doe waar je zin in hebt! De tocht van vandaag brengt ons naar de Kornati: een bijzonder natuurgebied met meer dan 140 ruige eilanden. De eilanden hebben mooie baaien en nauwe doorgangetjes, we houden de dieptemeter vaak in de gaten! Op de eilanden zelf woont zo goed als niemand en Vrulje is niet meer dan een restaurant met winkeltje en een steiger. Er kunnen een handvol zeiljachten liggen. Wij overnachten dus letterlijk in de “middle of nowhere” en onder de sterren vannacht. De eigenaar krijgt het knap voor elkaar om in dit verlaten plekje ons toch weer een heerlijk maal voor te schotelen. En na afloop is het werkelijk genieten van het uitzicht op de kade of –nog mooier- vanaf één van de topjes in de buurt. Wie durft kan straks nog een stukje bij maanlicht!

Dag 6 Vrulje - Muline (20 mijl)

Vandaag een relatief lange tocht, terug naar het noorden. We navigeren eerst tussen smalle doorgangen van de Kornati-eilanden, vervolgens op ruim water richting de noordpunt van Ugljan. Onderweg heb je weer alle keuze: doorzeilen op de wind en ondertussen chillen op het dek met de wind door de haren, of mooie baaien op zoeken en “toeren” in dit prachtige landschap. Het dorp Muline ligt in een rustige baai. Een plekje met een natuurlijke schoonheid: een handvol huizen, kleine haven, kiezelstranden en uitzicht op de glooiende eilanden in de omgeving waar de zon haar dagelijkse kleurenspel toont. Na een dag zeilen, genieten we hier van een ankerbiertje. Vanavond kiezen we uit barbecueën op de kade, de enige pizzeria of het enige restaurant. 

Dag 7 Muline – Sukosan / Zadar (15 mijl)

Een heerlijk stuk zeilen, via de kustlijn van Ugljan linksom of rechtsom het eiland terug naar Sukosan. Onderweg vind je een aantal baaien om te stoppen voor lunch, een duik of een dutje op het dek. Op het einde van de dag zeilen richting de haven van Sukosan voor een afsluitende borrel op de kade. Voor degene die nog energie over hebben: eerst lekker uit eten, daarna flaneren of uitgaan in Zader; een prachtige stad met drukke pleintjes en straten, een boulevard aan de zee en mediterrane, ongedwongen sfeer. 

 

Route 2. 

Sukosan – Murter (zuid route)

Dag 1 Aankomst Sukosan

Sukosan is goed te bereiken met de auto: er ligt sinds een aantal jaar een snelweg van noord naar zuid op een paar kilometer afstand van dit dorpje. Kom je met het vliegtuig dan brengt een taxi-bus je vanuit Split naar Sukosan. Na aankomst gebruik je de rest van de dag om de vakantie gezellig en comfortabel in te richten: kennismaken met medereizigers of gezinnen uit flottieljes, de schipper of flottieljeleider, inkopen doen, je zeiljacht bekijken en de spullen een plek aan boord geven. ’s Avonds lekker uit eten in de haven en daarna heerlijk slapen aan boord op het verkoelende water!

Dag 2 Sukosan – Vrgada (15 mijl)

De eerste dag zeilen! We varen tussen het eiland Ugljan en het vasteland door naar het zuiden. Eenmaal buiten de haven hijsen we de zeilen en begint het heerlijke genieten: zeilen, relaxen, een dutje doen, genieten van de kustlijnen, de strakblauwe hemel en een zachte bries. De vakantie is nu echt begonnen… Onderweg stoppen we in een mooie baai om te lunchen, zwemmen of te snorkelen. Vrgada is een klein dorpje en ligt prachtig op een klein eilandje. De haven is te ondiep voor onze jachten. Wij brengen de nacht door voor het rif aan een mooringboei of op eigen anker. Een fantastische start van deze zeiltocht!

Dag 3 Vrgada – Skradin (30 mijl)

Vandaag kiezen we voor een flinke tocht naar het zuiden die ons langs een reeks eilanden voert: Murter, Kaprije, Prvic en Zlarin. Onderweg kun je ontspannen met een boekje op het voordek, gezellig kletsen, uitkijken naar dolfijnen en genieten van de omgeving. Op al die eilanden vind je prachtige baaien om een duik in het water te nemen. Of dat dat lukt is vandaag deels afhankelijk van de wind: we willen Skradin halen en bij weinig wind is er minder tijd voor ankerfeestjes onderweg! Gelukkig moeten we later deze week ook weer terug naar het noorden. En.. Skradin heeft ons ook wat te bieden: via een geweldige rivierkloof, een groot meer en onder een hoge brug door komen we in een nette zoetwater(!)haven. In het dorp zit een super goed restaurant, kun je fietsen huren of op een taxi-boot stappen die je naar de Krka watervallen brengt! Op de terugweg nog even naar de lokaal bekende wijnboer voor heerlijke prsut, kaas, olijfolie en natuurlijk een glaasje wijn… Een lange dag vol avontuur!

Dag 4 Skradin – Tribunj (16 mijl)

Afhankelijk van de vorige dag, kun je deze dag beginnen met een excursie naar de watervallen en de omgeving verkennen. Of we zakken ’s ochtends de Krka rivier al af, via het eilandje Visovac. Hier staat een bekend klooster waar al eeuwen Fransiscanen wonen. We passeren de oude stad Sibenik en zeilen langs de toeristische Sibenik Riviera richting Tribunj. Tribunj is een klein vissersdorp met dicht op elkaar geplaatste stenen huizen en smalle straatjes. Afhankelijk van de wensen aan boord, hebben we een alternatief: Vodice, “partytown” nummer-1 aan de Sibenik Riviera, of Sibenik, één van de mooiere steden in de directe omgeving; kleine steegjes, een mooie kathedraal en prachtig uitzicht op de zee. Voor de cultuur liefhebber.

Dag 5 Tribunj – Piskera (18 mijl)

In welke plaats je ook wakker wordt, met Piskera als volgende bestemming is het handig om boodschappen te doen. Piskera ligt in de zuidelijke Kornati; een bijzonder nationaal park waar weinig mensen wonen. Het is hier prachtig zeilen tussen ruige, kale eilanden en we moeten goed navigeren. Piskera ligt tegen de Adriatische Zee aan en op de heuvels heb je een geweldig uitzicht op de eilanden, het vaste land, de zee en een zonsondergang waar je -zeker weten- stil van wordt… Er is een haven met restaurant, kraakhelder water, een paar steigers en verder niets… We kunnen ook één eilandje verder in een verlaten baai gaan liggen met ons jacht voor een geweldige avond onder de sterren, met eten aan boord en misschien nog een stukje zwemmen of roeien in het maanlicht!

Dag 6 Piskera – Murter (15 mijl)

Dit is zeker een ochtend om wakker te worden met een duik in het kraakheldere water… Beetje koud, maar heel lekker. Snorkelbril op en verwonder je over de onderwaterwereld. Misschien nog even een bergtopje op klimmen en je voelt je Robinson Crusoe! We zeilen terug richting het oosten naar het eiland Murter. Een schilderachtige omgeving met meerdere kleine eilanden, baaien en havens. Leuk en gezellig plekje om op een terrasje te zitten of rond te slenteren over de kades en door de straatjes. Voor de feestbeesten: in de zomermaanden worden er op dit eiland strandfestivals georganiseerd. Dus je kan je tot diep in de nacht vermaken…

Dag 7 Murter – Sukosan / Zut (20 mijl)

Vandaag zeilen we terug naar het noorden. Afhankelijk van de mastlengte kunnen we linksom of rechtsom via het eiland Pasman terug naar Sukosan. Ga je via de westzijde dan moeten we onder de brug tussen de eilanden Pasman en Ugljan door varen… altijd een beetje spannend of ie past.. Voordat we aankomen in Sukosan kunnen we nog uitgebreid lunchen, relaxen, zonnen en zwemmen achter de boot of snorkelen in een mooi baaitje. Na een afsluitende borrel in haven van Sukosan gaan we voor de laatste keer met elkaar uit eten, daarna voor degene die nog energie over hebben, flaneren of uitgaan in Zader; een prachtige stad met drukke pleintjes en straten, een boulevard aan de zee en mediterrane, ongedwongen sfeer. 

Wanneer je een tweeweekse reis in een flottielje maakt, mag je meevaren naar Sukosan of je eigen tocht naar het eiland Zut maken, waar een moderne, beschutte haven ligt. De zaterdag is een rustdag; relaxen op het strand in Sukosan, inkopen doen en nieuwe gasten ontvangen. Degene die in Zut liggen varen die dag naar één van de havens in Zadar. Zondag zie je het flottielje moederschip weer halverwege de dag in een mooie lunchbaai tussen Sukosan en Privlaka.


 flottielje Zadar   

 


Dit overzicht is slechts een suggestie. Afhankelijk van een aantal factoren zoals wind, plaatselijke situatie, interesse van de deelnemers, etc. wordt de tocht uiteindelijk bepaald door de flottielje leider.

 
Zeilroute beschrijving Sukosan-7 dagen

SUKOSAN is een kleine stad en haven in een uitgestrekte baai (Luka Sukosan) 11 km zuidoostelijk van Zadar; inwoners 2.500. Belangrijkste bron van inkomen zijn landbouw, wijncultuur, verbouw olijven, fruitteelt en toerisme.

Gelegen in de baai heeft Sukosan een overvloed aan mooie zandstranden. De stad zelf biedt leuke wandelingen door traditionele smalle straten. Met zijn talrijke restaurants en taveernes staat Sukosan bekend als de plaats van wijn en zang. Sukosan koestert oude gebruiken. Deze zijn verbonden met het feest van St. Kasijan, de beschermheilige van Sukosan (13 Augustus). De nachten van Sukosan bieden genoeg vertier. Tijdens het carnaval seizoen zijn de typische maskers "luzari" een bijzondere attractie.

Dag 1: Sukosan
Sukosan is een heel goede plek om uw vaarvakantie te starten. Het is een levendige stad om een avond door te brengen met een grote keuze aan bars, nachtclubs en restaurants.

Sukosan is net zoals vele steden in Kroatië gelegen aan een prachtige kustlijn die is omringd door een eindeloos aantal prachtige eilanden. U kunt zich geen betere plaats wensen om uw zeilvakantie te starten – en aan het eind van uw zeilvakantie heeft u de gelegenheid om nog een heerlijke avond in Sukosan te beleven.

Dag 2: Telascica/Dugi Otok
Dugi Otok biedt rust in een natuurlijk reservaat met een oppervlakte van 114 vierkante kilometers. Vissers en landbouwers leven in dit gebied.

Dugi Otok heeft prachtige verlaten stranden en toeristen attracties. De stad Telascica bevindt zich hier en heeft de grootste natuurlijke haven van de Adriatische Zee als ook een natuur park.

De noordwestelijke kust is rijk begroeid met bomen en heeft veel mooie baaien en een prachtig strand met een 41-meter hoge vuurtoren.

Het is interessant om te weten dat tijdens de bouw van de vuurtoren in 1949 men 100.000 eierdooiers heeft toegevoegd aan het cement om een bescherming te geven tegen de invloed van de zon en de zee. Hierdoor wordt zijn schoonheid niet geruïneerd.

Dag 3: Zirge
De historie van dit eiland is erg oud, en door zijn locatie diende het als een belangrijke nederzetting.

Zirje is het buitenste van de onbewoonde eilanden in de Sibenik archipel. Het is een ideaal plek om te vissen en er zijn veel perfecte baaien voor jachten. Sinds oudsher diende het als een strategische defensieve plek en de ruines van een zestiende eeuw fort kunt u nog steeds bezoeken.

Olijven, druiven voor wijn, vijgen en pruimen worden op dit eiland verbouwd en de zee is rijk aan vis. Trouwens, regelmatig kunt u dolfijnen zien spelen in de zee.

Dag 4: Skradin

Het toerisme heeft hier een lange historie. Dit komt doordat iedere toerist die zijn vakantie in Dalmatië viert een bezoek aan Skradin en het natuurlijke fenomeen van de rka rivier brengt.

Skradin is een vredige kleine stad met smalle straten, rijk gastronomisch aanbod en zijn beroemde witte wijn "Debit" zal de meest veeleisende bezoeker tevreden stellen.

Als je Skradin met een boot bezoekt, door de canyon van de rivier Krka zal het zeker een onvergetelijke ervaring zijn die u niet snel zult vergeten. Voor degenen die besluiten om in de haven van Skradin af te meren, er zijn ook 200 ligplaatsen beschikbaar in een moderne jachthaven.

Dag 5: Betina

Betina is vernoemd naar het Keltische woord "bet" dat mond betekent waarmee het de locatie perfect beschrijft. Het is gelegen op het eiland Murter en ligt slechts 7km van

Tisno waar de brug het eiland en vaste land met elkaar verbindt.

Betina wordt gedomineerd door de parochie kerk van St. Francis gebouwd aan het begin van de 17e eeuw. Zij is verschillende malen vergroot en in de 18e eeuw is de klokkentoren gebouwd.

Naast de traditionele activiteiten, vissen en landbouw, zijn de inwoners van Betina beroemd als goede scheepsbouwers. Al in 1848 werd een scheepswerf gestart met het doel om grote houten schepen te bouwen. Deze traditie in Betina bestaat nog steeds, er is een scheepswerf met dezelfde naam die nu vis-, en motorjachten bouwt.

In Betina is ook een moderne jachthaven met goede jachtfaciliteiten en service. Er zijn mogelijkheden voor een plaats op de wal voor 100 jachten en 200 ligplaatsen in de jachthaven.

Dag 6: Iz Veli
Iz is een van de kleinere Dalmatische eilanden voor de kust van Kroatië. De rijke mediterrane vegetatie en het ontbreken van auto’s zijn haar kenmerk. Het wordt reeds bewoond sinds prehistorische tijden en heeft een rijke folkloristische traditie.

Ontdek het kleine dorp Veli Iz en geniet van het uitzicht op de tien omringende eilanden. IzVeli is een eiland met vissers, zeelieden, pottenbakkers en olijven tellers.

Iz Veli is gelegen 14 mijl van Zadar en is het meest pittoreske eiland in de Zadar archipel.

Het eiland is bedekt met typische mediterrane vegetatie en er groeien ongeveer 70.000 olijfbomen. De oppervlakte van het eiland bedraagt 18 vierkante kilometers.

Met zijn aangename klimaat en overvloed aan natuurlijke baaien op het eiland en de elf omringende kleinere eilanden trekt Iz talrijke toeristen die hier een stop maken tijdens hun reis door de Adriatische Zee.

 

Het festival van Iz “Iska Festa” is een speciale zomer attractie, een folkloristische manifestatie waar u de oude ceremonie kunt zien van het kiezen van een dorps koning, met traditionele kostuums en handwerken, sporten en andere zaken.


© 2024 GoFunSailing - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline