Kos Noord route
Kos West route
Kos Zuid route
Kos Santorini Kos route
Een route in noordelijke richting naar Kalymnos, Leros en Patmos. heerlijk zeilen met gegarandeerd goed weer. Een ideaal begin om Griekenland te leren kennen.
Op de luchthaven van Kos word je opgewacht door een van onze bemanningsleden, die je met een bus je naar de nieuwe Luxe marina Kos brengt. Hier liggen de Zeiljachten afgemeerd. De meeste meezeilers komen met de avond vlucht aan. Zodra je aan boord bent maak je kennis met je zeilgenoten en de bemanning, delen we de hutjes in en krijg je eerste uitleg over het reilen en zeilen aan boord.
Indien je met de ochtendvlucht al op Kos aankomt, kan je je tas bij de Marina opbergen en alvast het eiland verkennen of genieten van een cocktail op strand.
Voordat wij uitvaren krijg je van de bemanning de veiligheidsinstructies.
We varen vanuit Kos naar Kalymnos, Kalymnos is een levendig eiland dat vanouds bekend is vanwege de sponsvisserij. We leggen aan in Vathi, een fjordachtige baai met steile kliffen aan beide zijden.
We eten in het traditionele restaurant Poppie's, dat al vele jaren een van onze belangrijkste hang outs is. Met de sterke verhalen van Steve en de verrukkelijke salades van Zavestie kan de avond niet meer stuk.
Langs de ruige rotskust van Kalimnos voert de zeiltocht ons naar Leros. We gaan voor anker in de lieflijke baai Pandeli. We liggen met een lijntje direct aan het restaurant van George die avonds met de Bouzoukia zijn zoete ballades over de zee laat neerdalen. Zijn gerechten zijn er niet minder om! Zijn stoeltjes en tafeltjes staan tot in zee en terwijl je van zijn kookkunsten zit te genieten, knabbelen de krabbetjes aan je tenen.
We zeilen verder noordwaarts naar Lipsi, maar als de wind ons gunstig gezind is varen we meteen door naar Agatonisi. Op het eilandje Lipsi laten we eerst nog even het anker vallen voor een zwem/ lunch stop in de ’’Blue Lagoon’’. Tegen avond arriveren wij in de stad Lipsi, waar we aan de kade gaan liggen. Lipsi is een belangrijke stop voor jachten geworden; er is een goede supermarkt een aantal gezellige barretjes en restaurantje. Het oude stadscentrum is op loop afstand, en is zeker de mooite waard om te verkennen.
Van Lipsi steken we over naar Patmos en gaan voor anker in het baaitje Gricos aan de zuid kant van het eilandje. Van hier gaat een wandelpad naar boven, waar Chora en Scala liggen. Vroeger werden dorpjes boven op de heuvel gebouwd, omdat deze dan beter te verdedigen waren tegen zeerovers en de barbaren uit Turkije.
Geheel boven staat, naast een indrukwekkend middeleeuws fort, een beroemd klooster. Vele pelgrims bezoeken dit klooster elk jaar, omdat volgens de overleveringen de Apostel St. Johannes hier in zijn laatste "updates van God" heeft ontvangen tijdens het schrijven van het "nieuwe testament"
Van Patmos keren we de boeg weer naar het zuiden en zetten koers naar Telendos. We gaan voor anker in het kleine baaitje Emborios. De baai heeft maar slechts een restaurant en is geheel ingericht in Caraibische stijl. De eigenaar heeft daar zelf jaren gewoond en bracht een klein stukje Caribbean mee naar huis. Het Pirate Bay restaurant serveert dan ook typische Zuid-Amerikaanse gerechten tapa's en taco's inclusief de zoete muziek van Bob Marley en de Buena Vista Social Club op de achtergrond.
We moeten vroeg op, want we hebben nog een lange zeildag voor de boeg; terug naar Kos Als we tijd hebben maken we nog een korte zwem stop op het eilandje Pserimos, alvorens we weer aan leggen op onze vertrouwde plek in de luxe Kos marina. We maken ons op voor een laatste avond en proberen het nachtleven van Kos eens uit. Tot in de kleine uurtjes kunnen we hier terecht in de vele bar’s en disco’s, die allemaal rond de even beroemde als beruchte barstreet zijn gevestigd
Helaas ook het eindpunt van onze zeilzwerftocht, en naast een mooi kleurtje neem je ook een koffer vol met mooie herinneringen en een facebook vol met nieuwe vrienden mee naar huis.
Blijf je nog voor een tweede week dan kun je vandaag onder de schaduw van de platanen hier op het strand een beetje bijkomen van het wilde nacht leven en je alvast voorbereiden op de nieuwe zeilavonturen van de komende week
De West route is de meest intensieve van de 3. Er wordt gemiddeld 25 Nautische mijlen per dag gezeild. De route is zeer gevarieerd en gaat langs de mooiste eilanden. Het weer is optimaal om te zeilen door de continue wind van minimaal 5 Beaufort.
Op de luchthaven van Kos word je opgewacht door onze chauffeur, die je met een busje naar de marina van Kos brengt. Hier liggen de Zeiljachten afgemeerd. Je gaat kennis maken met je zeilgenoten en de bemanning. Dan worden de kooien ingedeeld ,en de planning en wensen van de deelnemers besproken. Indien je met de ochtendvlucht op Kos ben gearriveerd, heb je nog de hele dag om Kos stad te verkennen of op strand alvast van de zon te genieten.
We proberen vroeg uit te varen, want we hebben een flinke zeildag voor de boeg. Het doel is de zuidelijke baai van Leros Xerokambos. Onderweg krijg je de eerste zeil instructies, of kan je ook gewoon lekker op dek luieren.
Upwind, gaat het eerst langs de Turkse westkust, pal noord, dan cross over naar Leros (ca 30 NM). We gaan voor anker in de zuidelijke beschutte baai Xerokambos. Hier vieren we onze "Happy Hour" en koken we aan boord. Het baaitje heeft een mooi strandje en na een duik in het kristal heldere water voel je je weer als herboren.
Een spectaculaire zeildag naar het onbewoonde eilandje Levita c.a. 25 NM. We speren door het azuurblauwe water.
Het anker gaat uit pal voor het strandje in de baai. Het eilandje is slechts bewoond door de vuurtorenwachter Jorgos, die ook het kleine restaurantje bestiert waar we vanavond gaan eten. Wellicht hebben we mazzel, en heeft Jorgos wat verse vis of calamaris bij de locale vissers weten te bemachtigen voor ons.
We komen redelijk op tijd aan, dus genoeg tijd om te zwemmen en te snorkelen in het diep blauwe heldere water.
De enerverende zeiltocht naar Amorgos, ca 35 NM. Langs de steile rotsen, die loodrecht uit zee lijken op te rijzen, varen we naar het levendige haventje Aiyiali. Van hier uit kunnen we met de bus of brommer een uitstapje maken naar de Chora, een dorp dat hoog op de berg ligt.
Het visitekaartje van Amorgos is echter het prachtige Hozoviotissa klooster wat ca 300 mtr hoog tegen de rotsen lijkt te zijn geplakt. Bovendien heb je van hier uit een schitterend uitzicht over de Aegean en haar omliggende eilanden.
De volgende dag brengt ons naar Astapalea. We zeilen ”voor de wind” naar de verscholen baai Vathy. Deze baai is alleen te bereiken via een zeer smalle doorgang van slechts 50 meter breed. Er zijn enkele tavernes en de baai is omzoomd door wijngaarden en tamarinde bomen.
We maken ons op voor een lange zeiltocht van ca. 40 NM naar Kalymnos. Maar als het mee zit hebben we de wind in de rug en kunnen we op tijd afmeren aan de gezellige boulevard van Pothia. We liggen direct in het centrum van het dit levendige stadje. We zijn hier ook weer terug in de civilisatie met talloze restaurantjes, grand cafés en barretjes waar het tot in de kleine uurtjes gezellig toeven is.
Vandaag zeilen we terug naar Kos. We maken nog een laatste zwem stop in de pittoreske baaitje van Pseriomos, een klein eilandje op de route naar Kos. We meren weer af op onze vaste stek in Kos Marina en maken ons op voor een laatste avond in deze bruisende uitgaansstad.
Dit is de transferdag. Je gaat met heel veel mooie herinneringen weer naar huis, of je begint aan de 2e zeilweek, waarbij je weer vele andere mooie indrukken zult opdoen.
Deze zeilreis gaat vanuit Kos in zuidelijke richting naar Nysiros, Tilos, Chalki en Rhodos. Prachtige Griekse eilanden met zeer verfijnd zeilweer. een van onze favorieten.
Op de luchthaven van Kos word je opgewacht door onze chauffeur, die je met een busje naar de nieuwe Luxe marina Kos brengt. Hier liggen de Zeiljachten afgemeerd.
Je maakt kennis met je mede zeilreizigers en de bemanning. Worden de kooien ingedeeld, en de planning en wensen van de deelnemers besproken .
Indien je al met de ochtendvlucht aankomt kan je je spullen bij ons in de Marina achterlaten en het eiland nog een beetje verkennen, of gewoon op h
Vanuit Kos zeilen we de eerste dag onder het vasteland van Turkije naar het pittoreske haventje Palamut aan de Turkse kust. Het kleine haventje biedt maar plaats aan een beperkt aantal schepen. We zijn hier vanavond te gast bij Alten Bora in zijn Merhaba visrestaurant, vooral bekend om zijn jumbo garnalen, gebakken in een rijk knoflook sausje of zijn overheerlijke calamaris. Zijn tafeltjes en stoeltjes staan gewoon op het strand.
Simi heeft een van de mooiste havens van de middellandse zee. Het oude stadje, geheel in Venetiaanse sfeer herbouwd, staat hoog op de lijst van werelderfgoed. Simi is een gezellig levendig stadje met een bruisend uitgaansleven. Hier komt ook de jet set met hun dure jachten en de bijbehorende dames showen de laatste mode creaties het wordt daarom ook wel de Cote Azuur van Griekenland genoemd.
Vandaag staat een lange zeiloversteek op het programma naar het kleine eilandje Chalki .
Chalki ligt ten noord westen van Rhodos, het kleinst bewoonde eilandje van Griekenland, ook hier is de invloed van de oude Venetiaanse stijl nog goed te zien. Chalki heeft een gezellige boulevard met vele terrasjes, waar we zeker neer zullen strijken. Een korte wandeling over de heuvelrug brengt je op een gezellig strandje met taverna.
Op het programma staat vandaag een pittige zeiltocht recht tegen de wind naar Tilos . Ploeteren dus! Maar de moeite wordt beloond!
Na een mooie zeildag dag varen we de baai van Livadia in. We krijgen een plekje aan de ferry pier als we beloven morgenochtend vroeg weer te vertrekken het rustige eilandje heeft een paar mooie strandjes direct naast de kleine haven. S'-Avonds gaan we, na een uitgebreid eten bij Michalis Taverna, met een busje de berg op. Hier ligt het verlaten dorpje Mikro Horio, welke nu omgetoverd is tot een grote openlucht Disco. De nog overeind staande geveltjes zijn van achteren verlicht, en met de fonkelende sterrenhemel boven je maakt het de scene "a bit spooky" maar ook overweldigend, en met de juiste muziek op de achtergrond ben je verder weg van huis dan ooit.
Ben je geen Discoganger? Je kan hier mooie wandelingen maken, door de zeer helder lucht is het zicht nog ruim voldoende om dit ook nachts te doen.
Hoog aan de wind, zeilen we naar Nisyros. We leggen aan in het haventje Pali. We hopen hier rond 16 uur aan te komen zodat we nog tijd hebben de vulkaan te verkennen. Met een busje of huur auto’s gaan we naar boven. Eenmaal op de kraterrand is het uitzicht adembenemend. We dalen te voet af naar de kraterbodem van de grootste krater, er zijn er 3 waarvan er 2 onder water staan , Hier en daar komen nog sissende zwavel gassen uit de rotsspleten naar buiten en in een van de dorpjes is een natuurlijke sauna te vinden waar de hete gassen zo door de rotswanden lijken te komen .
Daarna rijden we nog even naar het dorpje Mandraki wat eigenlijk het hoofdstadje is. Hier staan de huizen en restaurantjes tot in de zee gebouwd de smalle straatjes zijn bezaaid met souvenir winkeltjes en kleine cafeetjes welke direct over zee uit kijken.
Van hier is een spectaculaire zonsondergang te zien.
De laatste zeildag gaat terug naar onze thuishaven op Kos. Onderweg maken we nog een zwem stop bij de heetwaterbronnen aan de zuid kant van Kos en komen dan rond 16uur weer aan in onze marina.
We zijn van avond te gast bij het Tony en Aneta, in hun voortreffelijke Italiaanse restaurantje Degli Amici. We maken ons klaar voor nog een laatste avond stappen en proberen het nachtleven van Kos eens uit. Tot in de kleine uurtjes kunnen we hier terecht in de vele bar’s en disco’s die allemaal rond de even beroemde als beruchte barstreet zijn gevestigd
Ook het eindpunt van onze zeil zwerftocht, en buiten je bruin gestaalde body neem je ook een koffer vol met mooie herinneringen en een Facebook vol met nieuwe vrienden mee naar huis. Blijf je nog voor een tweede week dan kun je vandaag onder de schaduw van de platanen hier op het strand een beetje bijkomen van het wilde nacht leven en je alvast voorbereiden op de nieuwe avonturen van de komende week
Een unieke avontuurlijke zeilzwerftocht langs de mooiste Griekse eilandjes, waarvan Santorini het hoogtepunt is. Eerst varen we langs de eilanden van de Dodekanesos en en dan dwars door de Cycladen naar Santorini.
Er wordt veel gezeild, maar onderweg is er genoeg tijd om te relaxen, voet aan wal te zetten, de lokale taveernes aan de wal uit te proberen, heerlijk te zonnen en luieren aan dek en natuurlijk regelmatig een duik te nemen in het glasheldere water. De reis staat onder begeleiding van een Nederlandse schipper die je graag alles verteld over de kunst van het zeilen en navigeren.
Natuurlijk kun je zelf ook de koers uitzetten aan het roer staan, of helpen met het hijsen van de zeilen.
De Cycladen staan bekend om de stevige Noordwesten wind “De Meltemi” die naast perfect zeilen, ook voor de nodige verkoeling zorgt.
De tocht wordt gemaakt met onze Sun Odyssey 51, een comfortabel zeiljacht van ruim 15 meter lang en met haar 22 ton uitstekend uitgerust voor een dergelijke zeiltocht. Dit comfortabele zeiljacht biedt plaats aan 10 passagiers plus de schipper en zijn zeilmaat.
Aankomst op Kos op donderdag. Kennismaking met de crew en de andere deelnemers.
Kos-stad staat bekend om het uitgaansleven, dat meestal pas na middernacht goed op gang komt. De discotheken en clubs sluiten pas tegen zonsopgang. Het zijn niet alleen jongeren, het uitgaanspubliek bestaat uit een goede mix van jong en oud. Veel bars en clubs zijn te vinden in de oude stad tussen de Mandraki-haven en de Agora. De nieuwe Marina, onze thuishaven, ligt op 10 minuten lopen van het oude centrum.
Indien je met de ochtend-vlucht arriveert kan je je goederen veilig bij de marina opbergen en nog van een dagje op Kos genieten.
Kalymnos is een klein eiland, dat voor het grootste deel uit een steile ruige rotskust bestaat. Het eiland heeft ook vele grotten en spelonken. Tussen de bergen zijn twee prachtige kleine groene valleien waar o.a. vele citrusbomen en olijf boomgaarden zijn. We leggen aan aan een klein steigertje in de mooie baai van Vathi. De baai lijkt op een Noors fjord aan beide zijdes rijzen de rotswanden loodrecht omhoog.
We zijn hier de avond te gast bij Poppies restaurant; waar Zavestie (mamma) het scepter zwaait en heerlijkste gerechten uit de keuken tovert. Haar salades zijn tot ver in de omtrek beroemd.
Probeer eens de Octopus, in wijn saus of de Tonijn salades. Verder staan er natuurlijk diverse gebakken visjes op het menu. Ben je geen liefhebber van vis? Dan heb je nog steeds keuze uit een hoop lekkere vleesgerichten, zoals Lamskotelet of Stivado.
Port Lakki, of als de wind tegen zit gaan we voor anker in Xerocambos .
Port Lakki is bekend van Italiaanse bouwkunst uit de vorige eeuw en heeft een mooie beschermde marina in een slapend stadje.
Xerocambos ligt aan een mooie beschutte baai waar we ook voor anker gaan, heeft een mooi zand strandje en verscheidene restaurants aan de baai.
Levitha is vrijwel onbewoond, het wordt in de zomer gebruikt als uitvalbasis voor kleinere vissersbootjes. Het eilandje lijkt vergeten te zijn en er zijn enkele maagdelijke strandjes te vinden. Er wonen 5 mensen op het eiland samen met ca 800 geiten, 20 schapen, 3 ezels en 24 katten De eigenaar van het restaurant is tevens vuurtoren wachter, schapen en geiten houder, maar ook onze gastheer vanavond,
hij draait hier in de zomer zijn restaurantje samen met zijn zonen en 2 dochters. Op het menu staat verse vis (die de vissers met hem ruilen) geit of lam gelukkig hebben ze ook genoeg Ouzo en witte wijn om het geheel te omlijsten.
We zeilen eerst naar (Algialis) een heel gezellig stadje we direct aan de drukke boulevard aanleggen. Het eiland wordt veel bezocht door backpackers en eiland hoppers. Grote ferries met hordes toeristen komen hier niet. Het is een zeer ruig eiland met ongerepte natuur, schitterende uitzichten vanaf de hoge steile kliffen, maar ook vind je op Amorgos eindeloze zandstranden.
We blijven nog een dag op Amorgos en zeilen van Aegiali naar Katapola, een tocht van zo’n 26 mijl langs de steile en zeer indrukwekkende noordkust.
Onder weg maken we nog even een kleine lunch stop, waar we weer een paar heerlijke hapjes uit de kombuis toveren.
We meren af aan de kade van het hoofdstadje Karapola en maken van hier nog uit een uitstapje naar Chora, een dorpje hoog in de bergen.
Als we tijd genoeg hebben, kunnen we nog een excursie naar het beroemde Chozoviotissa klooster maken, dat hoog tegen de rotsen geplakt lijkt te zijn .
De hoofdstad van Amorgos heet Hora. De huisjes zijn hier allemaal wit en gebouwd rond een Venetiaans kasteel. In het centrum vlak bij vind je ook opgravingen van de oude stad Minoa.
Ios wordt ook wel het Ibiza van Griekenland genoemd; 's nachts veranderd de ‘chora’, de hoofdstraat met 3 pleintjes, tot een bruisende massa van uitgelaten mensen. Naast elke deur vind je weer een nieuwe bar of nightclub met zijn eigen muziekstijl die tot in de kleine uurtjes gevuld zijn met de ‘happy few’.
Iraklia is het grootste eilandje van een groepje dat de kleine Cycladen wordt genoemd. Het is rijkelijk begroeid en heeft mooie strandjes. Het is een heel rustig eiland, veel bezocht door natuurliefhebbers en wandelaars. Het contrast met Ios kan bijna niet groter; verlaten stranden, enkele kleine taverna’s. We meren af aan de steiger van de ferry in het enige stadje Agion Georgios. Direct om de hoek ligt een leuk strandje waar je onder de tamarinde bomen nog wat kan bij komen van de impact van het nachtleven van de vorige korte nacht.
Santorini is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Santorini is bekend om de enorme uit het water rijzende, steile klippen waarvan de toppen worden gesierd door helderwitte huisjes en kapelletjes met blauwe koepel daken. In de verte liggen de prachtige kiezel stranden die overgaan in de azuurblauwe zee. Santorini is het beroemdste eiland van de Cycladen en verschilt van de rest van het archipel doordat het is ontstaan door de werking van een -tot vandaag de dag- rustende vulkaan. Door deze vulkanische oorsprong van dit eiland zijn de zandstranden meestal zwart.
De hoofdstad Fira staat, wat ons betreft, op nummer één. Het is zeer pittoresk, met allerlei smalle straatjes, grotwoningen, koepelkerken en een kleine haven die te bereiken is met de kabelbaan.
Als je fit bent neem je de 566 treden op het ezelspad, of laat je door een moulari (ezel) naar boven brengen.
Met een of meerdere huur auto’s maken we een mooie tocht en genieten we van een spectaculaire zonsondergang over het aangrenzende eilandje Kamenes. We zijn af gemeerd in de kleine marina – Vlikadha waar direct ernaast een pik zwart strand ligt heel bizar maar ook heerlijk warm om hier neer te strijken.
Een zeer fotogeniek eilandje met een kleine aanlegsteiger in het stadje Agios Nikolaos. Boven ligt het stadje Hora, gebouwd als een amfitheater. Hier kun je ook de restanten bewonderen van een Venetiaans kasteel, omgeven door de traditionele Griekse windmolens.
Een flinke zeiltocht over 42 nautische mijlen. Maar met een stevige bries in de rug hebben we dat zo geklaard.
Astypalea wordt ook wel vlindereiland genoemd. Het lijkt ook zo als je het via Google earth bekijkt. Het eiland bestaat uit twee delen, slechts gescheiden door een smalle stip van slechts 10 meter breed genoemd de ‘steno’ en scheidt Mesa nisa en Eso nisa. De oude Grieken noemde het eiland 'Tafel van god', vanwege de overdaad aan bloemen en fruit.
De hoofdstad van Astypalea is de belangrijkste haven van het eiland. Boven op de berg is er een oud Venetiaans Fort gebouwd, uit zwarte lava steen en staat in schril contrast met de hagelwitte huisjes met de bekende blauwe deurtjes en kozijnen. Op de heuvel rug, boven de stad, staan 8 oude wind molentjes. Beneden rond de baai zijn talloze tavernas en ouzeries te vinden.
Pothia is het hoofdstadje van Kalimnos en is gebouwd rondom de haven. Vroeger was dit de grootste en belangrijkste haven van de Dodecanesos, dat komt voort uit de oude traditie van het spons vissen.
Het stadje is rond de natuurlijke haven gebouwd en overal langs de boulevard zijn talloze bars, taveernes en grand cafés, waar het prima toeven is. Boven de stad, welke het bezoeken waard is Ook zijn er vele grotten op Kalimnos waar van er een "de grot van de 7 maagden" heet.
Maar ook de grot van Kefalas waar zich nog archeologische vondsten te zien zijn, zijn de moeite waard voor een bezoek
De laatste zeildag: we maken nog een zwem stop op ‘Pserimos' en we proberen om ca 1600 hrs aan te komen in onze thuishaven Kos Marina of Kardament. De laatste avond gaan we heerlijk uit eten bij Tony en Anetta en genieten we van een overheerlijke Italiaanse (afscheids)maaltijd. De echte DieHards kunnen tot in de kleine uurtjes terecht in de bar street, waar talloze Disco's en Cocktailbars uitnodigen om de hele nacht door te feesten.
Aan alles komt een eind en zo ook aan deze avontuurlijke zeilzwerftocht. Met de mooiste herinneringen en een facebook vol met nieuwe zeilvrienden vlieg je weer terug naar Nederland.