Meer info Baai van Gocek
Land
Gebied

Zeilen in Turkije, Gocek en Fethiye, een fantastisch vaargebied

Vaarroute en geschiedenis Baai van Fethiye

In vroeger tijden bekend als Golf van Telmessos, nu de Golf van Fethiye, is omringd met hellingen begroeid met dennenbomen van het Taurus gebergte. Het kristalheldere water nodigt zwemmers en snorkelaars uit voor een duik. Een gebied waar u in rustig vaarwater kunt zeilen, ideaal voor degenen die niet gewend zijn aan open zee, rijk aan talrijke baaien, ankerplaatsen en archeologische plekken en dus zeer geschikt voor een vaarvakantie.

Gocek

De Club Marina en Port Gocek zijn blikvangers op het gebied van jachthavens en de thuishaven van vele jachten. Het is gelegen tussen hellingen begroeid met dennenbomen van een nationaal bos in de NW hoek van de Golf van Fethiye. De plek van het oude Hyparna, een dorp veroverd door Alexander toen hij de Dalaman Rivier overstak tijdens de winter van 334/333 BC. Gocek stad ligt op een half uur rijden met auto van Dalaman Internationale Luchthaven. In de oostelijke buitenwijken ligt een tempel graf van Dorische orde en in de heuvels hierboven de oude acropolis van Daedala omringd door een muur. Gocek toont zijn charme als een groeiend resoort met een groot aantal bezoekende jachten en leveranciers die hen bevoorraden.

Vanuit Gocek begeleidt GoFunsailing flottielje zeilvakanties waarbij er heerlijk gezeild wordt in dit prachtige gebied. Zeilen, zwemmen, relaxen en zelfs een avontuurlijke wandeling behoren tot de mogelijkheden. Gocek zelf heeft diversen goede restaurants en biedt volop mogelijkheden om inkopen te doen.

Tomb Bay

Op zes mijl afstand van Gocek ligt Tomb Bay, een idylische plek en Lycische stad waarvan men denkt dat de inwoners tweetalig waren en met ruines die dateren van de 5e eeuw BC. Tussen talrijke graven liggen de resten van Romeins-Byzantijnse baden ooit gevuld door een natuurlijke bron die nog steeds aanwezig is. Gelegen rondom de baai met zijn frisse en uitnodigende blauwe zee bevinden zich twee Ionische tempel graven uit de 4e eeuw BC, drie ‘house tombs’, talrijke ‘pigeon-hole tombs’, en een los staande ‘vaulted tomb’. Men denkt dat de Lycians (eigenlijk Cretans) zijn verdreven uit Kreta door Minos van Knossos.

 

Meer info over zeilen rond de baai van Gocek en Fethiye

Vele verscholen baaien met gratis privesteigers van locale tavernes.

Cleopatra's Bay (Manastir)

Op drie mijl afstand vanaf Tomb Bay. Een voortreffelijke plek met dennenbomen tot aan de waterkant. Ruines gelegen half onder water die dateren van AD 1000 en wat resten van een Orthodox klooster badhuis (daarom Manastir). Ook wel genoemd Ruin Bay. Een wandeling van 55 minuten brengt u naar het oude Lydia. Cleopatra kwam hier in 32 BC met Marc Antony. Hij, Antony, was onderweg naar Actium met een vloot van 500 galeischepen. Zij, Cleopatra, vervoerde (met vier vrachtschepen) de Egyptische schatten om zijn mislukte avonturen te sponsoren. Samen vierden zij hun huwelijksreis.

Wall Bay (Manastir)

Op slechts een kwart mijl van Cleopatra's Bay. Van dennenbomen op de hellingen tot aan het kristalheldere water en een restaurant aan de waterkant. De muur die de baai zijn naam geeft slingert over de hellingen. Deze vormde de bescherming van Lydia tegen de oprukkende Turken ongeveer duizend jaar geleden. Van de hoger gelegen delen heeft u een fantastisch uitzicht over de Middellandse Zee; Rodos kunt u op een heldere dag zien. Het restaurant biedt aan de waterkant een unieke sfeer en kunt u genieten van een open vuur na het diner.

Tandenbaai (Kizilkuyruk)

Op zes mijl van Wall Bay biedt de Tandenbaai de meest eenvoudige toegang tot het oude Lydia, een wandeling van dertig minuten heuvel op. Weg van de gebaande weg maar regelmatig bezocht biedt Lydia mausolea, muren, waterreservoirs, delen van Corinthische kolommen, en gegraveerde wegwijzers uit Romeinse en Byzantijnse perioden als ook rots graf in twee lagen daterend van de 5e of 4e eeuw BC. Cleopatra was hier ook, toen ze in 46 BC de galeien op het strand afmeerde om haar roeiers te laten rusten op hun route naar Rome. Er zijn twee stranden in de Tandenbaai, een in het Noorden met schaduw en bloemen en een in het Westen bij de oude weg naar Lydia.

Gemiler / St. Nicholas Eiland

Op twaalf mijl afstand van de Tandenbaai, aan de overkant van de baai. Al meer dan duizend jaren thuisbasis van Lycische en Byzantijnse piraten. De overblijfselen van een compleet dorp zijn hier tentoongesteld, een overdekte passage naar basilica en waarschijnlijk het grootste antieke waterreservoir buiten Constantinopel. Een heerlijke plek om te zwemmen en snorkelen, en een even prachtige plek om op de heuvel te genieten van de ondergaande zon onder het genot van een glaasje wijn. Ali Tuna, het restaurant met visspecialiteiten in het nabijgelegen Cold Water Bay, is een vriendelijke gastheer die graag een praatje met u maakt bij het vuur waar men de gerechten op bereid.

Olu Deniz

Twee mijl van Gemiler eiland ligt Olu Deniz. Dit is het meest gefotografeerde strand en afgedrukt op ansichtkaarten van de hele Oostelijke Middellandse Zee. De mooiste foto’s kunt u maken gedurende een 30-minuten paraglide vanaf Baba Dag. In 67 BC lagen de Romeinse galeien van Pompey de Grote afgemeerd in de lagune van Olu Deniz om de Lycische piraten van Gemiler te verdrijven. Afstammelingen van deze zelfde piraten waren verdreven uit het vlakbij gelegen Kaya tijdens het sturen van Orthodoxe Christenen in 1923 naar Griekenland.

 

Butterfly Valley

Twee mijl van Olu Deniz en alleen toegankelijk over zee ligt deze bijzondere plek. Enorme steile bergen op de achtergrond waar water van naar beneden valt. Zelfs aan de linker en rechterkant van het strand rijzen verticale rotsen op en bieden een unieke privacy aan de meer dan honderd verschillende vlinders.

Sarsala Bay

Op zestien mijl van Butterfly Valley ligt Sarsala, weer een door prachtige dennenbomen omringde baai en een heerlijke plek om te zwemmen en kanoen. Het is tevens een aangenaam beginpunt voor een wandeling van 90 minuten naar oud Lissa, interessant door zijn ingegraveerde muren die dateren uit de 3e eeuw BC en een spectaculair zicht op zee vanuit Lissa's acropolis. Ramazan's restaurant in Sarsala is van uitstekende kwaliteit.

Kappi Creek

Op twee mijl van Sarsala ligt Kapi Creek, een idyllische ankerplaats beschermd tegen alle winden en omringd door dennen- en olijvenbomen. Het biedt ruines van onbekende ouderdom, zwemmogelijkheden en serveert een heerlijk diner, en is een van de oudste restaurants in deze baaien. Een leuke wandeling tussen olijfbomen door en een korte klim brengt u naar antiek Arymaxa, een dorp bij Lydia. Arymaxa biedt Romeinse mausolea waarvan een is gegraveerd met Griekse teksten, een Byzantijns water reservoir, en talrijke niet geïdentificeerde ruines die uitnodigen tot speculatie over de afkomst.

Solvaye eiland

Elf mijl van Kapi Creek treft u Solvaye eiland. Een eiland met ruines vermoedelijk uit laat Romeinse tijd volgens Engelse ontdekkingsreiziger Charles Fellows in het midden van de 19e eeuw, en volgens Freya Stark in 1952 heeft het een fort met muren in de vorm van oude tanden. Solvaye is vandaag een charmante mix van zomer villas en adembenemende uitzichten en een heerlijk verkoelende namiddag wind die verlaten strandjes afkoelt. In de vuurtoren is nu een exclusief restaurant met een adembenemend uitzicht.

Fethiye

Gelegen op een mijl van Solvaye eiland ligt Fethiye, oud Telmessos een plek met enkele zeer interessante rots graven. Ook is er een gebeeldhouwde sarcofaag (Het graf in de zee) als ook een Romeins theater dat nog steeds mensen boeit die van klassieke muziek houden. Boven het theater staat een fort bovenop de berg geconstrueerd door de Byzantijnen in AD 715 toen men de haven heeft hernoemd in Anastasiopolis om keizer Anastasius II te eren. Overdekte marktwinkels en vele andere mogelijkheden om te winkelen. Het voortreffelijke restaurant, Megri's, biedt een grandioos hors d'oeuvre van een artisjok hart en tonijn, als ook een zeer ruime keus aan gerechten uit de heerlijke Turkse keuken. Bougainville en druiventrossen groeien boven de tafels op het centrale levendige plein.


© 2024 GoFunSailing - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline