Dodekanesos
Land
Gebied
Uitdagend zeilgebied
Gemiddeld 4 a 5 bft
Super leuke havenplaatsjes
Goede keuze aan zeiljachten

Zeilen vanaf Samos

Het goed beboste eiland Samos is beroemd om zijn uitstekende wijnen, geïllustreerd door de vele wijngaarden die gedijen op de vruchtbare heuvels tussen de weelderige vegetatie. Drie bergketens domineren de westelijke helft van het eiland, met Mount Kertetevs (1437 meter) en Ampelos (1137 meter) torenhoog boven Ilias (748 meter). Het is geografisch gescheiden van Klein-Azië door de Samos Straat die net iets meer dan een nautische mijl breed is. Samos behoort tot de Oost-Sporaden (soms aangeduid als de Zuidelijke Sporaden) samen met de al even prachtige eilanden Chios, Lesbos, Ikaria en Limnos.

De charter basis van Samos, Pythagorion - in de buurt van de luchthaven - op de zuidoostkust van Samos is het beste uitgangspunt om de andere Sporaden evenals nabijgelegen Patmos, Kos, Nisyros, Leros, Kalymnos en Pserimos te bezoeken. Pythagorion bevindt zich op de plaats van de oude haven van Samos. Het bewijs hiervan kan gevonden worden in bijvoorbeeld de stadsmuren van de 4e eeuw v.Chr. Verdere hoogtepunten zijn het ondergrondse Aquaduct gebouwd door Eupalinos in de 6e eeuw v.Chr., de tempel van Hera en het Altaar van Rhoikos.

De jachthaven van Pythagorion ligt verder naar het oosten. Er kunnen hevige windstoten staan aan de zuidelijke lijwaartse kust. In de Straat van Samos kunt u een stroom verwachten van 1 tot 3 knopen naar het oost-zuid-oosten.

Start uw zeilvakantie op Samos, vlak bij Turkije 

Samos is ondergewaardeerd als charter basis maar wij beschouwen het als hoogst aantrekkelijk. De stad Pythgorian waar onze basis zich bevindt is charmant, met leuke en goede geprijsde restaurants, en gemakkelijk overal vandaan te bereiken met charter vluchten. Het zeilgebied is voortreffelijk. Kusadasi en de indrukwekkende Ephesus ruines zijn dichtbij, evenals een bezoek aan de vele eilanden van de Dodecanese van hier tot Kos. Dit zijn Fournoi, Patmos met het magnifieke klooster van St John, charmant Lipsos, Leros, Kalimnos met Nicola’s Taveerne en Pserimos. De avontuurlijke zeilers kunnen oversteken naar Turkije en tevens Gumusluk bezoeken.

Huur een zeiljacht vanaf Kos

Kos ligt aan de monding van de Turkse Golf van Kerme, die diep in de kust van Klein-Azië snijdt. Het werd gescheiden van het schiereiland Bodrum door de instorting van een Rift Vallei in het Plioceen periode. Dit verklaart de reeks van kalksteenheuvels, oplopend tot 846 m op de berg Dikaios, die langs bijna de hele lengte van het eiland loopt. Het is het grootste eiland van de Dodekanesos op Rhodos na. In tegenstelling tot de meeste andere eilanden in de Egeïsche Zee groeit de bevolking van Kos.

Veel charter bedrijven hebben een basis op Kos met een grote charter vloot en daardoor is er veel keus. Tevens zijn er goede charter vluchten beschikbaar. Hoewel het niet helemaal in het midden van de Dodekanese ligt biedt het de keuze om naar het Noorden richting Samos te varen, of richting het zuiden naar Rhodos. Symi (onderweg naar Rhodos) blijft een van de meest charmante bestemmingen die u ooit zal bezoeken.

Bekijk ook onze zeilroutes vanuit Kos

Huur uw zeiljacht vanaf Rhodos

Rhodos, het grootste eiland van de Dodekanese en het vierde grootste Griekse eiland (na Kreta, Euboea en Lesbos), is een favoriete haven bij een bezoek aan het zuidoosten van Griekenland en een zeer goed uitgangspunt - net als Kos - voor een zeilvakantie in de Dodekanese. Het eiland heeft ongeveer de vorm van een ellips of diamant en een bergachtige gedeelte loopt van noord naar zuid met de hoogste piek Mt Ataviros (1205 m), gelegen in het midden van de westkust.

In tegenstelling tot veel van de andere eilanden in deze regio is Rhodos uiterst vruchtbaar, niet alleen in de valleien, maar ook op de hogere hellingen. Pijnboombossen, sinaasappel-, olijf-, citroen-, vijgen-en perenbomen groeien goed in deze condities. Ook de dorpen zijn weelderig en kleurrijk met hibiscus, jasmijn en bougainvillea en dit verklaart de vele vlinders. En daarom wordt Rhodos ook vaak het vlindereiland genoemd.

Rhodos is een basis waar we charter jachten aanbieden. Hier naar toe zijn meer vluchten dan ergens anders in de Dodekanese, en dat kan een bepalende factor zijn. De stad met zijn oude gedeelte heeft veel charme en is daarom bij veel toeristen in trek. Er arriveren elke dag enkele cruise schepen. Ook gaan er regelmatig ferry’s naar Marmaris en vliegen naar Rhodos kan een optie zijn om in Turkije te komen.

Dit is een gebied wat we veelvuldig hebben bezocht en goed kennen. 
<

Komt u er niet uit?

Of graag persoonlijk advies?

Zeilen is onze passie en die delen we graag met u! Wij zijn 7 dagen in de week bereikbaar,
ook in de avonduren zullen wij u persoonlijk advies geven.

Mike en Marie-Jaene

© 2024 GoFunSailing - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline