Meer informatie over zeilen in Frankrijk
Land
Gebied

Zeilen in  Frankrijk, Marseille, Toulon, St Tropez, Cannes, Nice, La Rochelle, Hyeres, Ajaccio, Port de Calvi en Propriano        

 

Zuid Frankrijk & Corsica
Het Zuiden van Frankrijk, voor velen ook wel bekend als de Cote d’Azur, is een van de meest bekende streken van Europa. De Cote d’Azur is het gedeelte van de Franse mediterrane kust die start bij Marseille en eindigt bij de Italiaanse grens. Ons begrip ‘Zuiden Frankrijk’ omvat ook de kust langs de Golf van Lion, tot de Spaanse grens.
De twee gebieden verschillen enorm in karakter maar delen samen het zelfde klimaat, heerlijk warm in de zomer en koeler en natter in de winter. De Noord Mistral kan een gevaar zijn in beiden gebieden, maar vooral in de Golf van Lion.|

De Cote d’Azur is voornamelijk rotsig met pittoreske kreken en inhammen, en aantrekkelijke eilanden buitengaats. De Golf van Lion is vlak met stranden en naoorlogs gebouwde vakantie steden en regelmatig jachthavens. De jachtverhuur industrie is geconcentreerd rond de Cote d’Azur die hoewel erg duur ook bijzonder aantrekkelijk is.

Marseille
Marseille is op de eerste plaats een oude stad. Gesticht door de Phoeniciers rond 600 BC, waarbij de Liguriers die er al leefden werden genegeerd. Later in 540 BC overgenomen door de Grieken, en bestreden door de Romeinen tweeduizend jaar geleden, bezit de stad veel oude opgravingen en kunstschatten. Marseille is de op een na grootste stad van Frankrijk, met zijn metro en arrondissementen in de stijl van Parijs. 
Marseille is de zeevruchten hoofdstad van de Provence. Het belangrijkste zeevruchten gerecht is bouillabaisse, wereldberoemd en zijn reputatie waardig. De twee belangrijkste hoofdgerechten die men aanbiedt in restaurants zijn Bouillabaisse du Ravi en Bouillabaisse du Pecheur. “Ravi” de meest complete inclusief zes verschillende soorten vis is zeker een volledige maaltijd. “Du Pecheur” is kleiner en lichter met drie soorten vis. Deze raden we aan voor lunch en u dient behoorlijk trek te hebben om hierbij nog iets anders te bestellen. Rond de oude haven zijn verschillende visrestaurants en nog een aantal in de kleine steegjes naast de Quai de Rive Neuve.

Er bevinden zich een grote hoeveelheid hotels bij de oude haven met een mooi uitzicht maar het geluid in dit deel van de haven ontwaakt erg vroeg in de morgen en rust niet voor de kleine uurtjes in de volgende morgen. De meeste hotels liggen langs de Quai du Port en aan het eind van de Quai des Belges.
Gelegen in het lage gedeelte van de Canebiere is de oude haven, een pittoreske bestemming en een interessante plek om rond te dwalen door de symbolische historie van Marseille. Het verwelkomt nu vele bezoekers te voet die verleid worden door de dagelijkse vismarkt in de morgen, talrijke restaurants en de veerboot die de haven oversteekt van Quai d’Honneur naar de Place aux Huiles.

Nice
Historisch Nice was het toevluchtsoord voor de rijken aristocraten maar indien u tijdens het bekende kleurrijke Mardi Gras carnaval de stad bezoekt kunt u de variatie van bewoners heden ten dagen zien. Nice is de toegangspoort tot de prachtige Cote d’Azur, en de regionale hoofdstad, met de glamour steden Cannes en Monaco op korte afstand evenals de landelijke dorpen van de Provence.
De haven en de oude stad gelegen op een heuvel die bekend staat als Le Château zijn in het Zuidoosten van de stad, een goed gedeelte voor een bezoek aan bezienswaardigheden, restaurants en het nachtleven. In het Noordoosten ligt de rijke residentie Cimiez die enkele bijzondere musea huisvest. De moderne stad strekt zich ten Noorden en ten Westen van het centrale plein, Place Masséna, uit achter de bekende promenade des Anglais. De promenade volgt de halve maanvormige kustlijn Westelijk van de haven.
De oude stad Nice is een heerlijke mix van kronkelende straten, levendige pleinen en architectuur met middeleeuwse en barokke invloeden uit Genua en de Provence waar de 92m hoge heuvel, Le Château genoemd, op neerkijkt. Het park bovenop de heuvel biedt een spectaculair uitzicht op de oude stad, de baai en de haven met zijn mooie Ile-de-Beauté plein omringt door okerkleurige huizen. Oud Nice heeft veel cafés’s en restaurants en is een toplocatie voor de avond. U kunt het beste te voet het centrum van de stad ontdekken maar de beschikking over eigen vervoer biedt de mogelijkheid om de omgeving van de Cote d’Azur te bekijken. Als u liever over zee reist dan kunt u een jacht huren en het rijke leven ervaren.
Het achterland van Nice is een netwerk van verlaten dorpjes op heuvels die verbonden zijn door bergpassen met haarspeld bochten. De rivier Paillon doorklieft deze landelijke streek met dorpjes. U treft er regionale olijven, olijfolie, geitenkaas en groenten aan op de markt van Nice. De uitzichten zijn spectaculair en er zijn enkele bijzonder aantrekkelijke plekken om te bezoeken: de 15e eeuwse fresco’s in de kapel van het middeleeuwse dorp Peillon, Romeinse kerk plein in Peille en de uitzichten van L’Escarene met zijn mooie Place de l’Eglise.
De voorjaar wedstrijd Baie des Anges vindt plaats in April.

Toulon
De stad is gebouwd tussen de Faron berg en de natuurlijke haven. Het is een van de meest ondergewaardeerde steden van Frankrijk, en biedt zijn bezoekers een uitstekende basis om de Cote d’Azur en Provence te ontdekken. Dit alles zonder een overvloed aan toeristen of de hoge prijzen van de meer bekende en populaire gebieden.
De inwoners van Toulon zijn typisch Frans, zonder protserige eigenschappen. Het oude gedeelte van de stad wat men ‘vieille ville’ noemt, ligt tussen de haven en boulevard General Leclerc / boulevard de Strasbourg, en overleefde de hevige bombardementen die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. De straat markt die iedere doordeweekse dag behalve Maandag wordt gehouden langs de Cours Lafayette is een waar genot om te bezoeken.

La Rochelle 
La Rochelle is gesticht in de tiende eeuw en werd vanaf de twaalfde eeuween belangrijke haven. Tot de vijftiende eeuw bleef La Rochelle de grootste haven aan de Atlantische kust. Er werd voornamelijk wijn en zout verhandeld. La Rochelle voerde een levendige handel. In Afrika werden slaven gekocht, van de plantages op de Antillen suiker, en in Canada bont. De stad maakte artistiek, cultureel, en op het gebied van architectuur een bloeiperiode door.
De stad heeft de gebouwen van weleer goed weten te bewaren en is een van de meest schilderachtige steden aan de Atlantische kust, rijk aan stedenschoon, wat geholpen heeft bij het bevorderen van het toerisme.
La Rochelle heeft ook nog steeds banden met de zee. Op Les Minimes bevindt zich de grootste haven voor plezierjachten van Europa, en de stad kent veel jachtbouw.
Deze biedt plaats aan 3500 boten en is volledig bestemd voor de pleziervaart. Alle zeilliefhebbers kennen deze plaats die de fraaiste jachten uit de hele wereld trekt.
Het maritieme museum is gevestigd rond het Bassin des Chalutiers en heeft beroemde boten in zijn verzameling; Het fregat van de meteorologische dienst “France 1”, de legendarische “Joshua” van Bernard Moitessier en het oude onderzoeksschip Calypso. De Calypso gebruikte Jacques-Yves Cousteau vroeger als mobiel laboratorium voor oceaanonderzoek tot het in 1996 zonk na een botsing in de haven van Singapore.
Het Aquarium, op een steenworp afstand van de torens van de Oude Haven, is in een nieuw jasje gestoken. In een zeemilieu van drie miljoen liter zeewater, biedt het een ontdekkingsreis langs de flora en fauna van de Atlantische oceaan, de Middellandse Zee en tropische zeeën en oceanen. 
De versterkte kuststad La Rochelle (aan de Franse westkust) heeft haar glorie aan de oceaan te danken. Alle culturele en architecturale oudheden getuigen van haar maritieme bestemming en rijke verleden. Van de torens die de toegang tot de oude haven bewaken, de 'Grosse Horloge' waarvan de poort van de haven naar het stadscentrum voert, de middeleeuwse renaissancehuizen en de 18de-eeuwse reders en koopmanshuizen, de arcadestraten tot de musea.
La Rochelle kunt u het beste te voet verkennen, slenterend over de kades langs de Vieux Port en door de wirwar van voetgangersstraten. 
Voor liefhebbers van geschiedenis en oude stenen is er veel te ontdekken; Tour de la Lanterne, Tour Saint-Nicolas, Hotel de Ville, Musée de Nouveau Monde, Musée des Beaux Arts en het Natuurhistorisch museum om enkele te noemen.

St. Tropez
In St. Tropez is alles beroemd: stranden : Bouillabaisse Plage, Caneliers Plage, Salins Plage, er zijn er minimaal 40 op het schiereiland.  Op het Place des Lices komen filmsterren en locale bekendheden samen om een partij jeu de boules te spelen of een glaasje Pastis te drinken onder de platanen bomen. 
’s Ochtends vroeg kunt u vers fruit, groenten, bloemen kopen op de Place aux Herbes en de vissers bekijken die hun vangst verkopen. Dit is ook de wijk met de bekende brasseries Le Gorille en Sénequier. Een typische Provencaalse markt wordt op iedere Dinsdag en Zaterdag morgen gehouden op het Place des Lices.
Het is een favoriete sport in de zomer om mensen te bekijken. Bezoekers zitten graag op het terras van de café’s om gezien te worden of andere mensen te observeren. Enorme luxe jachten meren af in de haven en strijden om te zien wie het grootste, mooist of best onderhouden is of de meeste bemanningsleden heeft.
Plekken om te bezichtigen:
Rue de la Miséricorde : kapel, kleine pleintjes met bloemen en fonteinen. 
Het oude quartier de la Ponche: kleine vissershaven, leuke straatjes 
Rue Allard: het  "maison des Maures". 
Place aux Herbes: kleine markt. 
Place de Hotel de Ville. 
Het beroemde place des Lices: markt op Dinsdag en Zaterdag morgen, de "petanque" spelers, het Café des Arts. 
De Citadelle, militair fort uit het einde van de XVI eeuw met een maritiem museum. 
LES VOILES DE ST.TROPEZ, een beroemde zeilwedstrijd met klassieke schepen vindt plaats in Oktober.

Hyeres
Hyeres is de toegangsweg naar de hele Franse rivièra. Het ligt prachtig, landinwaarts van de zee en met zijn rust en charme was Koningin Victoria een regelmatige bezoeker. Op zijn brede straten staan rijen prachtige palmen. Gelegen op een vruchtbare vlakte, ideaal om fruit en groenten te kweken, weet de nieuwe stad zijn serene charme te behouden.
Een kleurrijke markt wordt op het plein gehouden. Groenten, fruit en bloemen, lokaal gekweekt, verspreiden hun eigen typische geuren. De Romeinse kerk Saint Paul torent hoog boven de daken uit. Daarachter bevindt zich een doolhof met kleine, kronkelende straatjes met uitgesproken namen zoals Saint Pierre, Saint-Bernard, Rue Paradise, enz. Terwijl we rondslenteren, passeren we huizen uit de Renaissance en de Romeinse tijd, de poort in de stadsmuur die lang een defensieve rol speelde in de bescherming van de stad.
De eilanden van Hyeres: Tijdens de Renaissance stonden de eilanden in het Zuiden van Hyeres bekend als de gouden eilanden door de glinsterende reflectie op de uitgesproken rotsformaties. Aan de zijde van de zee reizen deze eilanden op als steile kliffen. De vriendelijke stranden bevinden zich aan de Noord zijde. Bezoekers komen hier met één doel, de prachtige natuur. De zon en de vochtige zee produceren een micro klimaat wat de weelderige begroeiing goed doet, dit is een van de belangrijkste aantrekkingskrachten van het eiland.
Het eiland Port Cros staat bekend om zijn mogelijkheid tot bijzondere wandelingen in de natuur. Het is nu een nationaal park en men zegt dat het water zo helder is dat u 40 meter diep kunt kijken. Op Levant eiland, een lang uitsteeksel van de rotsen dat in de zee uitsteekt ligt een favoriete plek voor nudisten.

Cannes
Oorspronkelijke een plaats voor de Britse aristocraten die hun harde winterse klimaat ontvluchten, en recenter het decor voor het Internationale Film Festival is Cannes een bijzonder chic aan zee gelegen oord. Exclusieve hotels, privé en openbare zandstranden, en een goed centrum om te winkelen, met niet alleen exclusieve modehuizen maar ook winkels die streek handwerk en proviand verkopen voor zijn inwoners. Net als vele andere kustplaatsen heeft het de charme van een oude vissersplaats, met gebouwen in diversen kleuren geverfd, smalle straten en de nieuwe stad met het fameuze Carlton hotel, de Croisette en het Festival Palace. Heden ten dage huisvest Cannes vele internationale festivals die gedurende het gehele jaar plaatsvinden, van klassieke muziek tot dansshows, vuurwerk tot watersport.
Een reusachtig aanbod van tochten naar de prachtige ankerplaatsen van de Cote d’Azur wachten op u. De eilanden van Hyeres met hun kreken en witte zand kusten en hun rijke natuur liggen onder handbereik. Verder naar het Westen zal u onder de indruk raken van de magische betovering van de Calanques van Cassis met de steile kliffen die uit zee opreizen. Of u geeft de voorkeur aan de klassieke bestemmingen van de Cote d’Azur zoals Cannes, Antibes en Monaco.
Hoewel de zomermaanden het meest populair zijn bieden het voorjaar en de herfst meer rust om te varen in de bijna verlaten wateren. U kunt van het mediterrane klimaat en fantastische zeilen genieten tegen aantrekkelijke prijzen. In September vinden er enkele prestigieuze evenementen plaats zoals de Monaco Classic Week, de Cannes Royal Regatta en de Nioulargue van St. Tropez. In Juni biedt de Rolex Cup een selectie van ex-Amerika Cup jachten die een verbazingwekkend spektakel verzorgen terwijl ze richting de Golf van St. Tropez zeilen.

Ajaccio

Gelegen op het majestueuze eiland Corsica is Ajaccio omringd door onaangetaste bergen, bossen en de kust. Naast de heerlijke zonneschijn maken ook de rijke variatie van mensen, landschap, tradities en dialecten zo speciaal. Ajaccio is de grootste stad van Corsica en een cultureel centrum. Het is ook de geboorteplaats van Napoleon. Het stadsplein, place Marechal-Foch kijkt uit over zee. Met zijn omringende palmbomen en zeewind voelt het plein tropisch en romantisch aan. Een marmer standbeeld van Napoleon in toga omringd door vier leeuwen torent hoog uit op het plein.
Het Musee Fesch wordt beschouwd als het mooiste kunstmuseum van het eiland. Buiten Parijs en Florence biedt het een van de mooiste collecties van Italiaanse kunstwerken. De oom van Napoleon, kardinaal Fesch, heeft deze stukken uit de 30.000 stuks grote collectie gekocht na de Franse revolutie.
Een bezoek aan de stadsmarkt is een belevenis, een feest voor uw ogen en uw maag. Gelegen achter het gemeentehuis biedt het een rijk aanbod aan kazen, worsten en verse groenten gekweekt in de nabijgelegen velden. Beignets die bereid zijn op ambachtelijke wijze van kastanje meel en brocciu kaas, worden verkocht door vrouwen uit de dorpjes.
Ajaccio heeft twee jachthavens voor de zeilers, de Tino Rossi haven en de haven van de marine. De jachthavens in Corsica zijn aangepast om de jachten met verschillende afmetingen te kunnen huisvesten. Het eiland beschikt over 16 havens waar meer dan 60.000 overnachtingen per jaar plaatsvinden.

Propriano
De vakantie bestemming in Corsica.
De golf van Valinco, gelegen aan de west kust van Corsica aan het Zuidelijke gedeelte van de Ajaccio baai, biedt beschutting aan de stad Propriano en zijn belangrijke haven.

In de 18e eeuw stonden er slechts vier huizen op de plek wat nu Propiano is, aan het eind van de Golf van Valinco. Dit is een magisch gebied, beschermd tegen de winden met een eenvoudige toegang tot het achterland. Het is al erg lang bewoond.
Nu is de stad een bloeiende commerciële haven en watersport centrum die een brug vormt tussen de zee en de nabijgelegen stranden en bergen.

Port de Calvi 

Calvi is gelegen in het Noorden van Corsica. De oude Grieken noemden het eiland 'Korsaï', wat bosrijk land betekent. De Fransen en Corsicanen spreken van 'Ile de Beaute' of eiland van schoonheid.

 

De stad Calvi wordt gedomineerd door de imposante citadel. In de citadel liggen vele schatten die u zult ontdekken als u een wandeling maakt door de kleine steegjes en over de geplaveide weggetjes. Calvi, oorspronkelijke een klein vissersplaatsje, is historisch altijd van belang geweest. Er wordt algemeen aangenomen dat Calvi, eens bezet door de Genoesen, de geboorteplaats is van Christopher Columbus. Het is nog steeds de hoofdstad van de Balagne regio, een van de meest welvarende gebieden van Corsica. De omringende heuvels en bergen creëren een natuurlijk amfitheater, dat de`Tuin van Corsica' wordt genoemd. Calvi heeft een 6 km lang langzaam aflopend strand van fijn wit zand naast de oude haven en de oude stad. Het is een van de mooiste stranden op het eiland. Hier kunt u veilig zwemmen in het ondiepe, turquoise-blauwe water. In deze perfecte omgeving kunt u verschillende watersporten beoefenen zoals windsurfen, duiken, jetskiën, zeilen, waterskiën en paragliden.

Er gaan geregeld bussen en treinen naar bijna elke plek op het eiland. De veerboothaven in Calvi is gemakkelijk te vinden en staat goed aangegeven.

 

Het klimaat is overwegend mediterraan, met warme droge zomers en zachte winters. Regen valt voornamelijk in het voor- en najaar en 's winters. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 20 graden. In de bergen heerst boven de 900 meter uiteraard een bergklimaat. De zomers zijn hier warm. 's Winters is het koud, vriest het en valt er sneeuw. 
Voor een wandelvakantie zijn mei, juni en september de beste maanden. Voor een strandvakantie zijn juni tot september het meest geschikt. Wanneer u vóór mei of na september gaat moet u er rekening mee houden dat veel hotels, restaurants en bezienswaardigheden gesloten zijn. In mei en september zijn de hotels het goedkoopst. Een aangename bijkomstigheid van de maand mei is dat de maquis in volle bloei staat, die met zijn doordringende geuren het eiland bedwelmt.

Omdat Corsica door de eeuwen heen door vreemde mogendheden is bezet geweest, heeft de regionale keuken Franse, Spaanse, Italiaanse en Noord-Afrikaanse invloeden. Behalve vis- en vleesgerechten kunt u er couscous en pastas eten. Befaamd is de Corsicaanse vissoep. 
De Corsicaan beweert dat zijn varkensvlees de lekkerste ter wereld is omdat de varkens er nog vrij rondlopen en zich voeden met kastanjes, eikels, wortels en kruiden, wat de smaak van het vlees ten goede komt. De Corsicaanse kazen zijn eveneens niet te versmaden.


© 2024 GoFunSailing - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline