Meer informatie over zeilen in Italië
Land
Gebied

Meer informatie over zeilen in Italië

Italië – vaste land en Sicilië

Over reizen naar Italië schreef Goethe: Als u loopt of stilstaat, allerlei verschillende landschappen dienen zich aan uw ogen aan, vaak zo op elkaar gepropt dat u ze op één blad kunt tekenen. Inderdaad is de variatie van het Italiaanse landschap geweldig; kusten, bergen, heuvels, velden, archeologische opgravingen en musea opeengehoopt op het schiereiland.

Italië heeft een kleinere charter industrie dan zijn inwoners aantal  impliceert. Zijn Oostkust is globaal bezien niet een uitnodigende plaats voor zeilers door het ontbreken van natuurlijke havens en baaien. De Italiaanse rivièra biedt meer aantrekkelijke bestemmingen. De regio van Napels is een goed vaargebied zowel langs het vaste land als rond de vlakbij gelegen eilanden. Sardinië en Sicilië hebben zeer aantrekkelijke zeilmogelijkheden en het aanbod van charter jachten is zeer groot.

Door zijn uitstekende keuken, prachtige omgeving en zonder twijfel de mooiste collectie kunst en geschiedenis ter wereld heeft Italië vele gezichten; waterrijk Venetië, stijlvol Milaan, historisch Rome zijn enkele voorbeelden van een Italiaanse belevenis. Van de ruige charme van Toscane tot de sprankelende steden met hun verrassing aan natuurlijke schoonheid, de passie van Italië, pasta en het pittoreske platteland zal Italië het hart veroveren van zijn bezoeker.

Rome, Florence en Venetië

zijn de belangrijkste toeristen trekpleisters en velen vergeten dat Italië een eindeloos aantal prachtige en interessante plaatsen heeft om te bezoeken buiten de drie favorieten namelijk Pompeii, Herculaneum en Paestrum. Zuid Italië heeft fascinerende archeologische opgravingen, fantastische kusten, middeleeuwse dorpen met stadswallen, mooie zandstranden, geweldige steden bovenop heuvels en zeer speciale bezienswaardigheden. Veel bezoekers die het gebied ten Zuiden van Rome bezoeken zijn verbaasd om te ontdekken dat de Emerald Grotto van de Amalfi kust wedijvert met de Blauwe Grotto van Capri en dat de Griekse ruines van Paestrum uitblinken ten opzichte van de ruines elders in Europa.

Meer achtergrond informatie over zeilen in Italie

Een van de mooiste zeilbestemmingen

Salina (Aeolian eilanden)

Ervaar een reis naar het hart van de Aeolian archipel waar het eiland Salina u de authentieke Italiaanse smaak aanbiedt die maar weinig mensen hebben ervaren. Salina is een van de meest recent ontdekte juwelen van het zeilen in de Middellandse Zee. Ga erheen voordat het te laat is en de massa het ontdekt.

Laat de charme van de Aeolian eilanden u verwelkomen. Van het suggestieve vulkanische landschap van de Stromboli tot de legendarische “Grotta del Blue Marino” in Filicudi tot “Porto Ponente” in Vulcano bekend om zijn hete water dat verwarmd wordt door heet gas vanuit de diepten. Of gun uzelf een stop in Salina om een goed glas “Malvasia” te drinken of om te genieten van het therapeutische water van de thermische baden van San Calogero.

Voor de kust bij Sicilië bevindt zich een groot natuurlijk reservaat: de Egadi eilanden. Geniet van de schoonheid van het eiland Favignana, in de vorm van een vlinder, of ervaar de emotie van een trektocht in Marettimo of neem een duik in de prehistorsiche atmosfeer van “Grotta del Genovese” in Levanzano.

Portisco

Portisco Marina bevindt zich halverwege tussen Porto Rotondo en Porto Cervo, beiden zijn de stijlvolle jachthavens van de Jet Set aan de Costa Smeralda. Een gonzend gebied met designer winkels, pleinen en prachtige uitzichten op de Costa Smeralda. Het is omringd door kristal helder water, graniet blokken gevormd door de Middellandse Zee, met zon overgoten stranden, kleine baaien en verborgen inhammen met prachtige uitzichten.

Porto Cervo

is een stad met veel kleurige gebouwen die recent gebouwd zijn langs de natuurlijke haven en omringende heuvels. De Porto Vecchio (oude haven) dateert van het jaartal 60 en ligt aan de Zuidoostelijke kant. De nieuwe haven is uitgerust met de meest moderne en complete toeristen infrastructuur voor het internationale jacht verkeer.

Porto Cervo is het belangrijkste centrum van de Costa Smeralda, een van de meest prestigieuze toeristen gebieden van Gallura in het Noordwesten van de kust van Sardinië. In de omgeving van Porto Rotondo vindt u de mooiste stranden, Spiaggia Ira, Punta Asfodelo, Spiaggia dei Sassi e delle Alghe, Spiaggia Marinella. Oorden zoals Cala di Volpe, Liscia di Vacca liggen vlakbij. Alleen de namen van deze plaatsen nodigen u al uit om er een kijkje te nemen.

Portisco Marina in het Noordoosten van Sardinië ligt tussen Olbia en Porto Cervo en op 18 km afstand van het vliegveld.

Salerno Salerno (Amalfi kust)

Salerno is omringd door een vlakte die in ingesloten door groene heuvels en een hele rustige zee. De hoofdstad Salerno is gelegen aan de Golf van Salerno. Ondanks de zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog heeft de stad nog een redelijk middeleeuws centrum. Het belangrijkste monument is de 12de-eeuwse Dom. De Amalfi Kust behoort tot de mooiste kusten ter wereld. De rotswanden duiken vaak loodrecht het water in. De kust is vernoemd naar de plaats Amalfi dat lange tijd een zelfstandige republiek was. Het wapen van de stad prijkt nog steeds op de maritieme vlag van Italië. De Arabisch-Normandische Dom met zijn hoge trap is het meest opvallende bouwwerk in het centrum. Positano is de andere belangrijke plaats aan de kust. De kerk Santa Maria Assunta heeft een kleurrijke majolica koepel. De plaats heeft ook een van de grotere stranden aan de kust. Ten zuiden van Salerno, op de Piano del Selen ligt Paestum met zijn zeer goed bewaard gebleven Griekse tempels. Het binnenland van de Cilento is zeer dun bevolkt en heeft de status van nationaal park. De kust is rotsachtig en wordt naar het zuiden toe steeds ruiger. Rond de kaap van Palinuro liggen enkele grotten die met een boot te bezoeken zijn. Ten oosten van de Cilento ligt het Valle del Diano waar de snelweg A3 door heen loopt. In Padula staat een gigantisch religieus complex, het San Lorenzo dat ook tot het werelderfgoed behoort. Het is een prachtige plaats om een zeilvakantie te starten in de mooie baai van Napels waar veel ankerplaatsen in kleine baaien liggen.

Baai van Napels

Napels is gelegen in het Zuidelijke deel van Italië in de provincie Campania en is de op twee na grootste stad met meer dan één miljoen inwoners. Napels bevindt zich in de Noordelijke hoek van een van de mooiste baaien van Italië, de baai van Napels. De beroemde berg Vesuvius en de romantische eilanden Capri en Ischia bevinden zich in de nabijheid van de stad.

Met zijn zonnig klimaat, talrijke historische en artistieke plekken, vriendelijke mensen, heerlijke keuken en een fantastische natuurlijke ligging is Napels sinds tijden een favoriete bestemming in Italië voor toeristen.

Uit eten: De Napolitaanse keuken is wereldberoemd en er is in Napels een enorm aanbod van kwalitatieve restaurants voor ieder budget. Dineren in een Napolitaans restaurant is altijd al een feestelijke aangelegenheid door de enorme keuze aan pasta en pizza schotels op de meeste menu’s. Hoewel pizza en pasta de culinaire symbolen zijn van de Napolitaanse keuken staat Napels ook bekend om zijn heerlijke kazen (inclusief de beroemde mozzarella), smakelijke vis en zeevruchten en zijn overheerlijke ijs en gebak.

Winkelen: Napels biedt een van de beste winkelmogelijkheden van Italië. Het heeft honderden kleine kunstwinkels die authentieke handgemaakte sieraden en souvenirs maken. Hieronder zijn juweliers, zilversmeden, mineralen en stenen handelaren, graveerders, pottenbakkers en handschoenenwinkels. In de omgeving van Via Toledo en Via Chiaia treft u veel modewinkels aan met hoge kwaliteit modieuze kleding en accessoires kunnen worden gekocht. Napels heeft ook veel buitenmarkten waar de lokale bevolking winkelt.

Capri:

Vanuit Napels is het een kleine tocht naar het befaamde eiland Capri, toevluchtsoord voor de rijken en beroemdheden. U kunt het bereiken per draagvleugelboot of ferry. Na aankomst in de haven kunt u een ritje met de tram naar de kleine stad Capri maken. Het bekende Piazzetta plein in het centrum is een goede plek om te winkelen of een drankje te gebruiken. Een wandeling door de stad geeft u een blik op de magnifieke tuin terrassen, historische kerken en villa’s. Vlakbij de stad Capri ligt een andere kleine stad, Anacapri genoemd, waar u een zitlift naar een hoge bergtop kunt maken om van een adembenemend uitzicht over de baai van Napels te genieten.

Ischia:

Zeker de moeite waard is om een boottrip naar Ischia, het grootste eiland in de baai van Napels, te maken. U kunt de dag doorbrengen met relaxen op het strand of een bezoek aan een van de 103 thermale bronnen die verspreid op het eiland liggen. Ook kunt u de spectaculaire Castello d’Ischia, een 14e eeuws kasteel, bezoeken die op een rotsige klif ligt en over zee uitkijkt. Ischia heeft vele restaurants die heerlijke culinaire specialiteiten aanbieden gebaseerd op vis en zeedieren.

Pompeii:

In de nabijheid van Napels liggen de beroemde ruines van Pompeii, de eens levendige stad met rijke Romeinen die is vernietigd door de vulkaan uitbarsting van de berg Vesuvius in 79 AD. Velen beschouwen Pompeii als de belangrijkste archeologische plek ter wereld. De ruines bieden een fascinerend inzicht in het leven van de oude Romeinen, en huisvesten vele villa’s, tempels, theaters, baden, winkels, amfitheaters, huizen en unieke muurschilderingen, mozaïeken en beelden.

Santa teresa

Santa Teresa Gallura kan op het eerste gezicht als een jonge stad worden gezien met zijn oorsprong die terug gaat naar de eerste jaren van de 19e eeuw. Maar we kunnen niet vergeten dat het uiterste punt van Noord Sardinië al wordt bewoond door mensen sinds prehistorie. De eerste nederzetting in dit gebied dateert rond 4000 BC. Een spoor hiervan kunt u vinden in de vlakbij gelegen archeologische plaatsen, dicht bij het nu bewoonde gebied.

Tijdens de Romeinse overheersing waren er twee nederzettingen in dit gebied; Longonis en Tibula. De eerste was gelegen aan de linker zijde van de tegenwoordige haven en was een vissersdorp. De naam van de plaats, Longonis, schijnt zijn oorsprong te hebben door de speciale vorm van de haven baai, uitgestrekt en een goede natuurlijke bescherming voor de boten. Het tweede dorp, Tibula, was het laatste gedeelte van de weg van de consul. In ieder geval gebruikten de Romeinen het gebied om bijzonder graniet rotsen te winnen welke men gebruikte voor de bouw van monumenten en huizen in het vroegere Rome. Enkele van de kolommen van Pantheon is van deze graniet rotsen gemaakt. Op verschillende plaatsen kunt u enorme grote graniet blokken zien, meer of minder klaar, die een beeld geven van het werk uit het verleden.

In middeleeuwse tijden, gedurende de maritieme republiek, stichtten de mensen uit Pisa het dorp Longonsardo. Hiermee hadden zij een strategisch punt op 11 mijl van Corsica wat door Genua werd geregeerd, de langdurige vijand van Pisa. De strategische ligging van de haven zorgde voor het opbloeien van nieuwe handel en mijnbouw industrie in graniet.

Santa Teresa heeft zijn unieke charme van een traditioneel vissersdorpje weten te behouden met zijn prachtige stranden met wit zand en rotsen.

In de stad vindt u: supermarkten, verscheidene winkels, Yacht club, bootverhuur, EHBO, tennisbanen, duikschool. Excursies met gids zijn ook mogelijk evenals wandeltochten, windsurfen enz.

 

Castiglioncello

Het toerisme in Castiglioncello begint in de XIX eeuw wanneer Diego Martelli, een beroemde artiest, besluit om in dit wonderlijke en milde landschap te gaan leven. Hier heeft hij veel schilders uitgenodigd die tot de ‘Macchiaioli’ groep behoren, waarbij de artistieke periode die bekent staat als ‘school van Castiglioncello’ begon. Renato Fucini, een beroemde schrijfer, en Giovanni Marradi, een belangrijke dichter, hebben ook de regio bezocht. In de zestiger jaren was Castiglioncello de ontmoetingsplaats van de belangrijkste artiesten: acteurs en regisseurs waren gefascineerd door de schoonheid van dit groene landschap. Van hen herinneren we Sordi, Mastroianni en Gassman.

Heden ten dage is Castiglioncello een van de meest bekende stranden van Italië en verder, beroemd om zijn schoonheid, kristal heldere zee en de hoge kwaliteit van de service die het biedt. Bovendien is Castiglioncello het centrum van vele culturele activiteiten en initiatieven.

Portorosa (Sicilië)

Sicilië is de geboorteplaats van meerderen beschavingen waar vele overblijfselen zijn bewaard. Het staat bekend om zijn verscheidenheid aan plaatsen. Taormina, de meest bekende stad, heeft een magnifiek theater en een liefelijk uitzicht op zee en op de Etna.

Het dorpje Portorosa ligt aan de Noordoostelijke kust van Sicilië tussen Kaap Milazzo en Tindari. Het heeft uitzicht naar het Noorden op de Aeolian eilanden. Gebouwd in de prachtige groene omgeving is er ruimte voor 650 jachten in een kanaalachtig ontwerp. Een commercieel centrum dat alles heeft voor zijn bezoekers is ter plekke. U treft er tennisbanen en een zwembad aan indien u er wat langer wilt vertoeven.

Carloforte

Carloforte is de enige stad op het eiland St. Peter en biedt huis aan een commune van Ligurische herkomst, sinds 1783, die van de Afrikaanse eilanden van Tabarka (Tunesië) komen.

Carloforte ligt halverwege de Oostelijke kust van het eiland. Het is een pittoresk klein stadje wat zich uitspreidt langs de haven. De hoofdstraat is de levendige Via Roma, met het standbeeld van Carlo Emanuele II (1788) de stichter van deze stad.

Aan het Zuidelijke eind, vlakbij de “Saline” (zoutwinning) treft u de Torre di S. Vittorio aan, de plaats van een belangrijk observatorium. Er is een fantastisch uitzicht over het eiland vanaf de hoge muren.

De lokale mensen voorzien in hun levensonderhoud door vissen (speciaal op kreeft en tonijn), watersport en de lokale mijnwinning en handwerken.

Carloforte is een charmante kleine plaats om te bezoeken.

Cannigione

Cannigione is gelegen aan de noordkust van Sardinië

In een baai tegenover de Maddalena-eilanden, die u vanuit het nabijgelegen Palau met een veerboot kunt bezoeken. Het is een van de vele schilderachtige plaatsjes langs deze schitterende kust met vele baaitjes en aparte rotsformaties. 

Cannigione ligt aan zee en beschikt over een kleine haven vlakbij het centrum. De winkels, bars en restaurants liggen vooral aan een doorgaande weg die ook langs de stranden loopt. De stranden liggen in rustige baaien; er worden hier geen watersporten aangeboden. Op maandagochtend is er een markt.

Alghero

Alghero is een charmante oude Catalaanse stad die aan de kust van een prachtige baai in het Noordwesten van het eiland is gelegen. Het toeristen centrum van de Coral Rivièra, Alghero dateert van de XII eeuw volgens historici. Zijn belangrijkste kenmerken zijn de zilverkleurige stranden, adembenemende kliffen, grillige kustlijn met rotsen, eenzame baaien, prachtige inhammen en magnifieke grotten. Sardinië is beroemd om zijn helder water, ideaal voor liefhebbers van de natuur. Een waar paradijs voor de liefhebbers van vissen, zwemmen, windsurfen, paardrijden, zeilen of eenvoudig relaxen aan uw favoriete strand of restaurant.

Omringd door water aan drie kanten is de oude stad van Alghero het centrum van tradities en gebruiken, in beslag genomen, niet door de Spanjaarden die ongeveer 360 jaar over de stad heersten, maar door de mensen die zo van deze stad houden.

De stad is een perfect vertrekpunt om rond het eiland te varen met een vlakbij gelegen vliegveld op slechts 3 km en dagelijks door Ryanair bezocht. Er zijn uitstekende één en twee weeks routes te varen en nabij gelegen Corsica is altijd een uitdagende aantrekkelijke optie.

Viareggio

Viareggio is de belangrijkste badplaats aan de Toscaanse kust met een strand van 10 km lang. De stad – thuis van Lorenzo Viani, de componist Giacomo Puccini en de schrijver Mario Tobino – is omringd door heuvels, de Apennijnen Alpen en het meer Massaciuccoli; het biedt een unieke aanblik van dennenbomen, een kleurrijke haven, scheepswerven en een 3 km lange boulevard met uitstekende winkels, cinema’s en een theater.

Tot de negentiende eeuw was Viareggio een klein dorp met vissers en zeelieden. Het is naast het Burlamacca kanaal ontstaan dat rechtstreeks naar de zee loopt vanuit het binnenland en het hele gebied in twee delen snijdt met zijn dokken en de haven waar momenteel commerciële, industriële en toeristische activiteiten plaatsvinden.

Een wandeling langs de pier is prachtig. Deze loopt naast het Burlamacca kanaal en strekt zich richting zee uit met een lengte van een kilometer. Hier flaneren de Italianen in het weekend. De stad heeft twee dennenbossen waarvan er een in het stadscentrum ligt en bekend staat als Pineta di Ponente. Het heeft de kenmerken van een openbaar park. De andere heet Pineta di Levante en begint bij de dokken en strekt zich over 6 km uit tot aan Torre del Lago. Het is een weelderig natuurlijk bos met mooie vegetatie. De Viale dei Tigli een magnifieke avenue met een mooi panorama doorkruist het over de gehele lengte.

Viareggio is de hoofdstad van het Italiaanse carnaval. Het carnaval van Viareggio heeft zijn oorsprong in de achttiende eeuw en is sindsdien een unieke traditie geworden.

Een wandeling langs de promenade van Viareggio is een aanrader. U vindt er een bijzondere mix van architectuur, van art nouveau en deco tot neoklassiek; dit alles is ontstaan rond 1920 toen de originele houten ‘bagni’ afgebrand zijn. Viareggio bezit een unieke atmosfeer en is een bezoek waard op elk tijdstip van het jaar.

Palermo (Sicilië)

Er is geen andere Italiaanse stad zoals deze. Palermo is een hoffelijke paradox. Het leven in deze unieke stad kan uitdagend zijn, hoewel de meeste inwoners van Palermo zich goed hebben aangepast. Water is op rantsoen; het is slechts enkele uren per twee of drie dagen beschikbaar, net lang genoeg om de voorraad in de tanks van de huizen van de bewoners weer aan te vullen. De kwaliteit van de lucht laat nog iets te wensen over; in 2000 registreerde men in Via Roma de hoogst gemeten vervuiling van een hoofdstraat in een grote Italiaanse stad. Het verkeer staat soms stil gedurende een aantal uren. Via Regione Siciliana, de belangrijkste autoweg staat hierom bekend speciaal bij de slecht geconstrueerde kruising op Via Da Vinci (Mc Donalds en Holiday Inn). Files blokkeren vaak centrale straten, zeker rond lunchtijd. Ondanks deze ongemakken blijft Palermo een juweel van de Middellandse Zee. Geen bezoek aan Sicilië is compleet zonder Palermo te bezoeken, een stad die u niet alleen het eiland leert kennen maar ook te begrijpen. Overal in Palermo vindt u uitstekende gebakwinkels en bars die ijs, gebak en in de zomer maanden granita (ijs in meerdere smaken) aanbieden. Als u deze onweerstaanbare geneugten wilt ervaren in een leuke ambiance dan raden we u de cafés op de Via Principe de Belmonte aan die van Via Maqueda naar Via Roma loopt bij het theater van Palermo. Gesitueerd in het beste winkelgebied van de stad is Via Belmonte, afgesloten voor verkeer, het antwoord op het Piazza di Spagna of Via Condotti van Rome. De stad biedt niet alleen een uitstekende keuken aan maar ook een fascinerende historie. Palermo biedt uitstekende mogelijkheden om te winkelen aan en vele van de betere winkels bevinden zich gemakkelijk gelegen in het centrum rond Via Maqueda en Via Liberty, speciaal in de kleine straatjes, waar u winkels vindt die van alles verkopen van Antiek tot Siciliaanse ontworpen keramiek en echte juwelen.

Palermo is eenvoudig te bereiken met vele lijnvluchten en chartervluchten voor redelijke prijzen. Net zoals in heel Italië zijn de jachtverhuur prijzen goed met als uitzondering van Augustus, de piek maanden voor de Italianen. Zeilen langs de Noordelijke en Oostelijke kust en naar de Aeolian eilanden is een genoegen en Sicilië is een bestemming waar de zomer lang voort duurt – een overeenkomst met Kos en heel Turkije. Ideaal voor een vaartocht in Oktober.


© 2024 GoFunSailing - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline