Blog

Afmeren aan een boei, hoe doe je dat?


Aanleggen aan een boei, hoe werkt dat eigenlijk?

Met deze eenvoudige tips wordt aanleggen aan een meerboei heel eenvoudig en kan het aanleggen zelfs door één enkel bemanningslid uitgevoerd worden.


Zo ga je te werk :

•    Verken de plaats door de meerboei (tegen stroom of wind in) langzaam te naderen. Is de meerboei en plaats geschikt voor jouw boot? ( grootte boei, ruimte, diepte)

•    Maak een rondje en nader de meerboei achterwaarts (tegen stroom of wind in)

•    Werp een meertros over de meerboei d.m.v de lasso-techniek en maak deze vast aan de klamp van je achterschip.

•    Nu ligt de boot  vast en  heb je  tijd om een 2de touw te nemen. Eén uiteinde hiervan maak je vast aan de boeg of het hek van je schip , het andere uiteinde haal je door de ring van de meerboei en maak je terug vast  aan de klamp van je boot.

•    Laat een paar meter touw tussen de boei en de boot om beschadiging door schuren te voorkomen.

•    Verwijder nu het eerste touw dat je rond de meerboei had gelegd

•    Geniet van het dobberen in de baai en respecteer de anker etiquette 

Tip : Als je in de zomer wil genieten van een verkoelend briesje meer je af met het achterschip in de wind. Als je liever beschermd wil worden tegen de wind, meer dan af met de boeg in de wind.
Ook bij harde wind is het aan te bevelen de boeg vast te leggen.

Alternatieve methode:

Een andere methode is dat er 1 bemanningslid in het gangboord gaat liggen in het midden van het schip. De landvast beleg je alvast voorop en die wordt buitenom meegenomen naar het midden. De schipper stuurt de boot tegen de wind in langzaam naar de boei en stopt de boot als de boei in het midden bij het bemanningslid met de landvast is. Die haalt de landvast door de ring en loopt naar de boeg waar de landvast op de kikker belegd wordt. De schipper vaart zachtjes achteruit. De boot ligt 3 meter achter de boei.

Communicatie!!!

Bij beiden methodes is het heel belangrijk dat de bemanning luid en duidelijk communiceert met de schipper. Afstanden tot de boei aangeeft etc.

Nooit een pikhaak gebruiken!!!

Probeer nooit de boei met een pikhaak op te pikken. De boei zit met een ketting aan een betonblok vast en is altijd te zwaar en in de meeste gevallen zal de pikhaak te water raken en zinken. Bij de check out kost dat een paar tientjes.

 

 

Booking Room
Haven vol of gewoon geen zin om in een dure drukke haven te liggen?
Dan ga je lekker voor anker? Maar hoe moet dat dan? Gooi niet zomaar je anker uit en hoop dan dat ie wel houdt.Een goede voorbereiding is essentieel.Ga op zoek naar een plek waar het rond de vijf...
Lees meer
Booking Room
Wat doe je op de laatste dag van je zeilvakantie?

De check out is om 8 of 9 uur in de ochtend en je vlucht gaat pas laat in de middag.Zoek een lekkere strandplek met schaduw en een restaurant. Misschien ergens waar je ook nog wat watersport...

Lees meer

© 2024 GoFunSailing - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline